Derviş tekrar devreye sokulmak isteniyor!

Derviş tekrar devreye sokulmak isteniyor!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, adı ekonomik krizle anılan 57. Hükümet’in Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüşmesi, eski kabine arkadaşlarının tepkisini çekti.

MHP Grup Başkanvekili ve dönemin Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Derviş’in genel seçimler öncesinde ortaya çıkmasını uluslar arası ilişkilere bağlarken, “Kemal Derviş, Türkiye’ye önceden olduğu gibi bugün de bir takım özel yerlerin inisiyatifiyle geldi” dedi. Oktay Vural, CHP’nin adının 7 Haziran seçimleri öncesinde Derviş ile yan yana gelmesinin dikkat çekici olduğunu ifade etti. 2001 krizinin aşılmasında Derviş’in katkısının önemli olmadığını söyleyen Vural, “O dönem hükümet ekonomik olarak bütün tedbirleri kendi aldı. Kaldı ki bu tedbirlerin alınması sırasında Derviş’in çok da büyük etkisi yoktu. Tekrar siyasette isminin geçmesi manidar” diye konuştu. 

Hiç bir icraatı yok
MHP Antalya Milletvekili ve dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay da, Türkiye’de “Derviş” ’adının unutturulmamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Derviş’in unutulmaya başlandığında bazı odaklar tarafından yeniden ortaya çıkarıldığını anlatan Toskay, “Derviş, operasyona ihtiyaç duyulduğu zaman tekrar devreye sokmak için parlak tutuluyor. Kamuoyunda ismi zikredilmeye başladı. Doğrusu geçmişte yaşadıklarımdan hareketle benzer şeyler olabilir mi diye düşünüyorum” diye konuştu. 

Müsteşar yapılacaktı
Toskay, 57. Hükümet’in Başbakanı Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın ısrarı ile Derviş’in Kabine’ye alındığını anımsattı. Derviş’e Hazine Müsteşarlığı görevinin teklif edildiğini, bunu kabul etmeyince bakanlık görevine getirildiğini anlatan Toskay şöyle konuştu: “Hazine Müsteşarlığı görevini kabul etmemiş. Hazine’den sorumlu bakan olmak istemiş. İstek Devlet Bahçeli’ye aktarıldı. Devlet Bey de ’Hazine Bakanlığı bizim koalisyon protokolümüzde sizin uhdenizde. Oraya kimin getireceğiniz sizin kararınız olur. Dışarıdan birisini atadığınız zaman sizin parti disiplini içinde olması gerekir. Yani DSP’ye girip DSP’li bir bakan olarak çalışması uygun olur’diyor ama Derviş DSP’ye girmeyi reddediyor. Şartlar ağır olduğu için dışarıdan bağımsız olarak kabineye alınması gerçekleşti.” 

DSP’yi yolda bıraktı
Toskay, 57. koalisyon hükümetinin dağılmasının sorumluluğunun Derviş’in üzerinde olduğunu vurguladı. AKP’nin iktidara gelmesinde de Derviş’in rolünün olduğunu öne süren Toskay “Dönemin DSP’nin Antalya Milletvekili Metin Şahin, ’Parti için hazırladığımız ekonomi programı adeta onun kaleminden çıkmıştı. 2 gün sonra yolda bıraktı” dedi