Derya Sarı öldü, başka Deryalar ölmesin

          Derya Sarı, Hadımköy Örfi Çetinkaya Ortaokulu müdürüydü. Bileğinin hakkıyla bu makama geldi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı,  6528 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla merkez ve taşra teşkilatlarında taş üstüne taş bırakmadı. 100 bine yakın idarecinin kazanılmış bütün haklarını ellerinden aldı. Diğer bir ifadeyle MEB kendisine biat etmeyenleri, yapılan yanlışlara, keyfi uygulamalara karşı duranları, kısacası yandaş, candaş, sırdaş olmayanların hepsini taşeron sendikanın direktifleriyle idari görevlerden aldı ve bütün yönetici kadroları yandaşlarla doldurdu. Derya Sarı da müdürlük görevi üzerinden alınan mağdurlardan biri. Aynı zamanda Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun ettiğim öğrencilerimden…

          Derya Sarı, 22 Aralık 2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanı ve yandaşları tarafından okul müdürlüğü görevinden alındı.  Vicdanları kararmış, başkasının hakkını yemeyi meşru gören, hiçbir deneyimi olmayan ve hiçbir sınavı kazanamayan ve mahkemeler tarafından bütün yetkileri ellerinden alınmış yöneticiler tarafından Müdür değerlendirmelerinde kendisine geçersiz puan verildi. Buna çok üzüldü. Mahkemeye başvurdu olumlu sonuç aldı. MEB mahkeme kararını uygulamadı ve Derya'yı yine, sözüm ona müdür değerlendirmesine tabi tutup tekrar yetersiz puana layık gördüler. Daha doğrusu mahkeme kararına rağmen ikinci defa hakkını yediler.

          Bu sıkıntılar yüzünden önce mide kanaması,  sonra da kalp krizi geçirerek Allah'ın rahmetine kavuştu. Derya'yı 5 Ekim 2015 Pazartesi günü İkindi namazına müteakip Pendik Muhammediye Camii'nden binlerce öğretmenimizle birlikte ebedi istirahatgahına uğurladık. O yılmadı, korkmadı ve son nefesine kadar hak ve adalet mücadelesini bir öğretmene yakışır biçimde en iyi şekilde sürdürdü. Onun gibi yüz binler var. Onlar da bu mücadeleyi bıkmadan ve usanmadan sürdürmeye devam ediyorlar. İkinci kez mahkemeyi kazandığı halde göreve başlatılmayıp üçüncü defa sözde müdür mülakatına çağrılan kahramanlar.

          Evet, ikinci gez müdürlük mülakatında başarısız bulunarak müdürlüğü gasp edilen Derya Sarı kimdir?

          Derya Sarı, 04.07.1970 tarihinde Sinop'ta doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Sinop'un değişik köylerinde tamamladı. 1986 yılında Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi'ni parasız yatılı olarak bitirdi. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümüne girdi ve buradan 1990 yılında mezun oldu. 1993 yılında Kavakpınar İlkokulu'nda Sınıf Öğretmeni olarak göreve başladı. 1994 yılında Tarih Öğretmeni olarak Pendik Alparslan Lisesi ve Pendik Lisesi'nde çalıştı. Aynı yıl Şeyhli İlköğretim Okulu'na Tarih Öğretmeni olarak atandı ve bir yıl sonra bu okulda müdür yardımcısı oldu.1996 yılında M.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Yüksek Lisansını "Dr. Rıza Nur'un Hatıralarının Bir Değerlendirmesi" konulu teziyle tamamladı. 2000 yılında Pendik İbrahim Öztürk İlköğretim Okulun'a müdür olarak atandı.

          2003 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde Kamu Yönetimi Yüksek Lisansına başladı ve 2006 yılında "İlköğretim Müfettişlerinin Yeterlilikleri" konulu teziyle mezun oldu. Atatürk'e İftiralar Üzerine Bir Değerlendirme adlı kitabı ile editörlüğünü Prof. Dr. Ayla Oktay'ın yaptığı Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi adlı kitapta bölüm yazarlığı yapan Derya Sarı'nın değişik dergilerde "İlköğretim Okulları ve Denetim", "Okul Yönetimi ve Halkla İlişkiler", "İnsan Hakları Eğitimi", "Tarihin Sonu mu?", "Türkiye'de Siyasal Yapının Sorunları", "Türk Siyasal Yaşamında Farklılaşma Sorunu", "Okullarda Toplam Kalite Yönetimi", "Anayasa Yargısı ve Soyut Norm Denetimi", "Küreselleşme ve İslam", "Türkiye'de Komünizmin Tarihi", "Gecekondu ve İmar Bağışlamasının Olumsuz Yönleri" konulu makaleleri yayımlandı.

          MEB tarafından tavsiye edilen çok sayıda yardımcı kaynak kitabı ve 8.sınıf İnkılâp Tarihi ile 5. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarını hazırladı. 2012 yılında Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü'nden mezun oldu. 17 Ağustos 2010 tarihinde Hadımköy Örfi Çetinkaya Ortaokulu müdürü oldu ve 22 Aralık 2014 tarihinde de müdürlük görevi haksız bir şekilde üzerinden alındı.

          Değerli eğitimci Derya Sarı gibi hakları gasp edilen ve mahkeme kararlarına rağmen hakları geri verilmeyen yüz bine yakın eğitim yöneticisi var.

          Sayın Milli Eğitim Bakanı, Sayın Başbakan ne yaptığınızın farkında mısınız?

          Ey kamuoyu, bu haksızlıklara ve zulümlere hala seyirci mi kalacaksınız?

          Uzman eğitimci Derya Sarı öldü, artık başka Deryalar ölmesin…

Yazarın Diğer Yazıları