Destekler, bütçe açığını 3 kat artırdı

Destekler, bütçe açığını 3 kat artırdı
Hükümetin referandum öncesi kesenin ağzını açıp, toplumun bir çok kesimine hibe, faizsiz kredi, vergi indirimi gibi destekler vermesi, bütçeyi sarstı. Gelir Mart’ta 39,1 milyar, gider ise 58,6 milyar lira oldu.

Hükümetin referandum öncesi kesenin ağzını açarak, toplumun bir çok kesimine hibe, faizsiz kredi, vergi indirimi gibi destekler vermesi, bütçe açığını üç kat artırdı. Merkezi yönetim bütçesi gelirleri; Mart ayında 39,1 milyar lira, giderleri ise 58,6 milyar lira olarak hesaplandı.

Maliye Bakanlığı, 2017 yılı Mart ve Ocak-Mart dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. 2016 yılı Mart ayında; 6,6 milyar TL açık veren bütçe, 2017 yılı Mart ayında 19,5 milyar TL açık verdi. Bütçe gelirleri Ocak Mart döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,9 artarak 144,7 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 21,3 yükselerek 159,7 milyar lira oldu.

Böylece merkezi yönetim bütçesi, Mart’ta 19,5 milyar lira, Ocak-Mart döneminde ise 14,9 milyar lira açık verdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomiye destek veren geçici düzenlemeler ve vergi indirimleri sebebi ile bütçe açığının ilk üç ay içinde yukarı yönlü bir görünüm ortaya koyduğunu belirterek, “Uyguladığımız programların önümüzdeki aylarda ortadan kalkması sonucunda bütçe patikası normal görünümüne kavuşacaktır” dedi.

Naci Ağbal, konu ile ilgili açıklamasında, bütçede, malî alanı kullanıp ekonomiye destek verirken, malî sürdürülebilirliğe önem verdiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Mart ayında bütçe 19,5 milyar lira açık vermiştir. Ocak-Mart döneminde ise bütçemiz 14,9 milyar lira açık vermiştir. Ancak ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk üç ay sonunda bütçe açığı 8,9 milyar lira seviyesindedir. Ocak Mart döneminde toplam bütçe harcamaları 159,7 milyar lira, faiz hariç giderler ise 140,8 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Ekonomiye destek veren geçici düzenlemeler ve vergi indirimleri yüzünden bütçe açığı ilk üç ay içinde yukarı yönlü bir görünüm ortaya koymakla birlikte, uyguladığımız programların önümüzdeki aylarda tedrici bir biçimde ortadan kalkması sonucunda bütçe patikası normal görünümüne kavuşacaktır. Diğer yandan, bütçemizde malî alanın verdiği imkanı gözeterek, ekonomide canlanmaya dönük aldığımız geçici tedbirlerin yanı sıra, özellikle yatırım, üretim, ihracat ve istihdama uzun dönemli katkı sağlayacak yapısal nitelikteki vergi düzenlemeleri ile vergi indirimleri kısa vadede bütçe dengesinde bir genişlemeye sebep olsa da geçici indirimlerin tedricî bir şekilde ortadan kaldırılmasıyla birlikte bütçe dengesinde sağlanan olumlu performans seviyesine tekrar dönülecektir.”

Naci Ağbal, istihdamı desteklemek amacıyla bu yılın ocak, şubat ve mart aylarında ödenmesi gereken SGK prim tahsilatının yılın son çeyreğine ertelendiğini hatırlatarak, bu yüzden yılın ilk üç ayında bütçeden SGK’ya olan transferlerde 6 milyar lira geçici artış olduğuna dikkati çekti. Ertelenen prim ödemelerinin yıl sonuna kadar tahsil edilmesinden dolayı 2017 bütçesinde geçici bir etki meydana getirdiğini belirten Ağbal, “Sosyal güvenlik harcamalarını geçici olarak yukarı çeken bu uygulamanın bütçe dengesinde düzeltilmesi halinde aslında bütçe açığı ilk üç ay sonunda 8,9 milyar lira seviyesine düşmektedir” ifadesini kullandı.