Suriyeli isyancıları CIA bile çözemedi

Suriyeli isyancıları CIA bile çözemedi
Suriyeli isyancıları CIA bile çözemedi

ABD destek verip kışkırttığı isyancı güçlerin yapısını anlamakta güçlük çekiyor. Yaşanan istihbarat boşluğu CIA’nın başarı

ABD destek verip kışkırttığı isyancı güçlerin yapısını anlamakta güçlük çekiyor. Yaşanan
istihbarat boşluğu CIA’nın başarısızlığına bağlanıyor.

Suriye’de çatışmalar 17’nci ayına girerken, ABD hâlâ destek verip kışkırttığı isyancı güçlerin yapısını anlamakta güçlük çekiyor. ABD’li yetkililer yaşanan istihbarat boşluğunu CIA’nın başarısızlığına bağlıyor. CIA’nın bu ülkedeki zayıflığı, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı devirme çabalarına verilen desteğin önünde önemli bir engel yaratıyor. Yetkililer, ABD’deki istihbarat kurumlarının, son aylarda isyancı kuvvetler ve Esad’a bağlı güçler hakkında istihbarat toplama çabalarını artırdığını ancak durumu uzaktan takip etmek dışında ellerinden bir şey gelmediğine dikkat çekti.

İtiraf ettiler
ABD’li ve yabancı istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmeler, CIA’in, geçtiğimiz yıl Mısır ve Libya’da olanın aksine, Suriye’de bir varlık göstermeyi başaramadığına işaret etti. Şubat ayında Suriye’nin Şam’da bulunan büyükelçiliğinin kapatılması da ABD’nin girişimlerine darbe vuran önemli bir faktör oldu. Açıklama, başta CIA olmak üzere Batı ve İsrail istihbaratının Mısır ve Libya’da oynadığı rolün bir kez daha itirafı niteliği taşıyor. Yetkililer, CIA ajanlarının Suriye’ye girememesi, sınırlarda da çok az sayıda ajanın görevlendirilebilmesi nedeniyle, ABD’nin başta Türkiye olmak üzere diğer müttefiklerdeki ajanlardan gelecek bilgiye muhtaç olduğunu belirtti.

İsyancılar çark etti
Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Georges Sabra, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın çekilmesinin ardından ülkedeki geçiş sürecinin “Esad rejimi üyesi bir kişi” tarafından yönetilmesini kabul etmeye hazır olduğu bildirildi.