Devekuşu siyaseti mühür söktürüyor

Devekuşu siyaseti mühür söktürüyor
İhanet sürecinden ve iktidarın pasif tutumundan cesaret alan PKK yandaşları, ’Yasak kabul etmiyoruz’ diyerek mühürlenen korsan okulun kapısını açtı...

Devekuşu siyaseti mühür söktürüyor

Devletin Kürtçe eğitim verdiği gerekçesiyle kapattığı korsan okul, bölücü talepleri için eylem yapan gruplar tarafından yeniden açıldı. Okulların başlamasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu’da bir çok korsan okulun da açılışı yapıldı. Şırnak’ın Cizre ilçesinin Nur Mahallesi’nde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen’in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilerin desteğiyle açılan ve Kürtçe eğitim vereceği bildirilen okula dün giden görevliler, binayı mühürleyerek, tabelayı indirdi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okul da, kapatılma kararının ardından mühürlendi. İlçenin Esenyurt Mahallesi’nde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen’in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle açılan ve Kürtçe eğitim vereceği bildirilen okula sabah erken saatlerde yoğun güvenlik önlemi altında giden görevliler, Hakkari Valiliği’nin aldığı kapatılma kararı doğrultusunda binayı mühürledi. Diyarbakır’ın Bağlar ve Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde önceki gün açılan ve Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen iki okul da izinsiz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti.

Yeniden mühürlendi
Bu gelişmeler yaşanırken, DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okulun kapısına asılan mührü söktü. Zümrüt ve beraberindeki grup binaya girdi. Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile yaşananlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Zümrüt, Kürtçe yaptığı açıklamada, “Bu yasağı kabul etmiyoruz. Zincirleri kıracağız. Halkın dediğini yapacağız” dedi. Açıklamanın ardından Zümrüt, binanın kapısına asılı mührü sökerek, beraberindekilerle içeri girdi. Kışanak da yaptığı açıklamada “Halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye hazırız” dedi. Mührün Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmesi üzerine, görevliler binayı yeniden mühürlemek istedi. Olay yerine gelen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Zümrüt, görevlilerle bir süre görüştü. Görüşmenin ardından polisin “dağılın” uyarısına uymayan gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından binanın giriş kapısı görevlilerce yeniden mühürlendi.