Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Devlet Tiyatroları Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde

Sanat kurumları yavaş yavaş yeni sezon hazırlıklarına başladılar. Özellikle ekim ayında perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları bir yandan da festival programlarını yürütüyor. Bu yıl 8’incisi 2-28 Eylül 2010 tarihleri arasında KKTC Lefkoşe Belediye Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek olan Kıbrıs Tiyatro Festivali’ne Ankara DT  “Tek Kişilik Şehir”, İstanbul DT ise  “Vahşet Tanrısı”  adlı oyunlarla katılıyor. Lefkoşe’de 2 Eylül 2010 tarihinde başlayacak olan festivalin açılışını Atatürk Kültür Merkezi salonunda Tek Kişilik Şehir adlı oyunla Ankara DT yapacak.
Eseri bir çok başarılı çalışmaya imza atan Behiç Ak yazmış. Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Işın Mumcu’ya, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na ait.
Oyunda Ankara DT sanatçıları Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez, Merve Gül. Melih Duran ve Halit İlker Altan rol alıyor.
Oyun siz sevgili okurlarıma daha önceki yazılarımda tanıttığım bir eser; teknolojinin ve bireyselleşmenin oluşturduğu tek kişilik dünyaların eleştirisi.
Aileler artık tek kişilik mi, teknoloji yazın üşümemizi, kışın terlememizi mi sağlıyor, artık hayat bir takım kurslara gitmekten ibaret mi, insanlar sırf kendi çıkarları için mi intihar ediyor, şehirler şehir dışına mı taşınıyor, küsmek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir mi, kendinizi yalnız hissetmek nasıl bir duygu. Oyun her detayı tek kişilik sorguluyor, irdeliyor.
İstanbul DT ise aynı festival kapsamında 6 Eylül 2010 pazartesi günü aynı sahnede  “Vahşet Tanrısı” adlı oyunu sahneleyecek. Jasmine Reza’nın yazdığı Zeynep Avcı’nın dilimize çevirdiği Celal Kadri Kınoğlu’nun yönettiği eserin dekor ve giysi tasarımı Serpil Tezcan’ın, ışık tasarımı ise Ayhan Güldağları’nın.
Oyunda; Ülkü Duru, Zafer Algöz, Zerrin Tekindor ve İştar Gökseven rol alıyor. Eserin konusu kısaca şöyle: Çocukları kavga etmiş olan iki aile medeni bir uzlaşmaya varmak istemektedir.
Önce kibarca konuşmaya başlarlar, sonunda kıyamet kopar. Çünkü hayatları farklı mutsuzluk biçimlerinden oluşan bu dostlarımız şu gerçeği bilmiyorlardır. İnsan aşkı ve evliliği hayalleriyle yaratır, ancak karakteri ile mahveder. Çünkü karakter kaderdir. Ve çocuklar evden çıkıp hayata karışırlar. İki muhteşem esere de festival kapsamında başarılar diliyorum.

Cervantes’in oyunu yeni sezonda Ankara DT’de
İspanyol yazar Cervantes’in  “Büyük Sultan Katalina” isimli eseri DT 2011 programında yer alıyor. Öncesinde oynanamaz raporu çıkan sonrasında soru önergesiyle meclise kadar taşınan eserde Osmanlı padişahları ile Hz. Muhammed’in küçümsendiği iddia edilmişti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise cevaben verdiği yanıtta oyunun ulusumuzun milli ülküleri göz ardı edilmeden yeniden düzenlendiğini, oyunun ne konusunda ne de Türk halkının milli değerleri üzerinde bir önerme, yaklaşım ya da tavrın söz konusu olmadığının altını çizdi.
Eser aşk konusunda boyun eğmeyen insanların değişmez yargısını anlatıyor. Oyun ilk prömiyerini 30 Haziran’da İstanbul’da yapmıştı.
DT yeni sezonda oldukça keyifli ve başarılı eserlerle sanat severlerle buluşacağa benziyor. Bizlere de izlemek düşüyor.

Yazarın Diğer Yazıları