Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Devlet Tiyatrolarında bayram şenliği var

Biri, bir şeyi üretirken çok etkileniyor ve ruhunda kıpırdanmalar oluşuyorsa, aynı türden etkilenmeleri üretilen o şeyi izleyenler de duyumsuyorsa, onları böylesi etkileyen bu şey sanattır. Üreten kişi de sanatkar... Etkilemenin derecesi ise sanatçının yaratıcılığının ve sanatın mükemmelliğinin ölçüsüdür.
İşte bu bağlamda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Tiyatro sanatının en seçkin örneklerini izleyenleriyle buluşturmaya devam ediyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler bölümünden sevgili Tolga Savaşcı mail adresime gönderdiği basın bilgilendirme yazısında özellikle bayram süresince 10 bölgede 26 sahnede 37 oyuna 44 kez temsil verileceğini açıklamış. Anlaşılan bayram süresince Devlet Tiyatrolarında  “Bayram Şenliği ” var. Bu şenlik kapsamında oyunlar neler, nerede ne izlenebiliri sizlerle paylaşıp ayrıca sizler için seçtiğim favori oyundan bahsetmek istiyorum. İşte bazıları;
Ankara Devlet Tiyatrosu Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesinde 28 Kasım’da Ali Berktay’ın yazdığı Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği  “Kerbela” , Şinasi’de Pervin Ünalp’in yazdığı Nesrin Üstkanat’ın yönettiği  “Geç Kalanlar” , Akün Sahnesinde 28-29 Kasım’da Suat Derviş’in yazdığı Gülriz Sururi’nin oyunlaştırıp yönettiği daha önce de benim köşemden tanıttığım müzikal oyun  “Fosforlu Cevriye”  yine 28 Kasım’da Zeynep Kaçar’ın yazdığı Ünsal Coşar’ın yönettiği  “Krem Kramel”  sahne alıyor.
İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Salon 1’de 28-29 Kasım’da Willy Russel’in eseri Sevgi Şanlı’nın çevirisi ve Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği  “Rita’nın Şarkısı”, Üsküdar Tekel Sahnesinde 28-29 Kasım’da  Güngör Dilmen’in yazdığı Cemal Ünlü’nün yönettiği  “Kuzguncuk Türküsü”  , Küçükçekmece Sahnesinde 28-29 Kasım’da Turgut Özakman’ın yazdığı Şakir Gürzumar’ın yönettiği  “Töre”  isimli oyunu izleyebilirsiniz.
İzmir Devlet Tiyatrosunda Karşıyaka R.Haykır Sahnesinde 28 Kasım’da Bülent Usta’nın yazdığı Hakan Boyav’ın yönettiği  “Rezervuar Kanişleri”  yine aynı gün Haluk Işık’ın yazdığı Hülya Savaş Akdoğan’ın yönettiği “Yollarda”
Bursa Devlet Tiyatrosu Avrupa Sahnesinde 28 Kasım’da Zerrin Tığlıoğlu’nun yazdığı F.Gökçer’in yönettiği  “Puşide-i Siyah”  ve Jean Claude Carnere’nin eseri Esen Özman’ın yönettiği  “Akıl Defteri”  izlenebilir.
Adana Devlet Tiyatrosunda Ömer Sabancı Kültür Merkezi sahnesinde 28 Kasım’da Simon Moore’nin yazdığı Hakan Boyav’ın yönettiği  “Ölüm Kitabı”
Trabzon Devlet Tiyatrosunda H. Ongan Sahnesinde 28 Kasım’da Uğur Saatçi’nin yazdığı Barış Erdenk’in yönettiği 
“İstibdat Kumpanyası”
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesinde 28 Kasım’da prömiyer yapacak olan Fernando Arabal’ın yazdığı Murat Çidamlı’nın yönettiği  “Üç Tekerlekli Araba”
Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim İşcan sahnesinde Plamen Ponev’in yönettiği 
“Titanic Orkestarası”
Erzurum Devlet Tiyatrosu sahnesinde 28 Kasım’da Mehmet Yıldız’ın yönettiği 
“Cumhuriyet’in İlk Sadası”
Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesinde Tolga Evren’in yönettiği 
“Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü”.
Bayram süresince tüm sanat severlerle
buluşacak.
Bu hafta sizler için önerdiğim oyunsa 
“KERBELA”
İslam dünyasının en kanlı çatışmalarından birine sahne olmuş, Hz.Ali’nin oğlu imam Hüseyin’in biri dışında tüm çocuklarıyla ve Hz. Ali yandaşlarıyla birlikte Emevi Hükümdarı I. Yezid’in güçleri tarafından öldürüldüğü yerdir orası. İslamiyet’in kuruluşunda varolan demokratik öğelerin yok edilmesine, hilafetin saltanatlaşıp, doğunun klasik devlet yapılanmasına ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsü. Mutlaka izlenmeli, iyi seyirler... İyi bayramlar dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları