Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Devlet Tiyatroları’nda festivalli günler sürüyor

Devlet Tiyatroları her yıl olduğu gibi yurdumuzun dört bir köşesinde sanatçısını ve oyunlarını izleyicisi ile buluşturmaya devam ediyor. Mart - 28 Nisan 2011 tarihleri arasında başlayan 13. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslar arası Adana Tiyatro Festivali’nde devam eden programa göre bakınız hangi oyunlar temsil ediliyor.
Hacı Ömer  Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi’nde 23 ve 24 Nisan tarihlerinde saat 20.00’de Litvanya’dan  “Anna Karenina”, 25 - 26 - 27 Nisan tarihlerinde saat 20.00’de İstanbul Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu’nca “İntiharın Genel Provası”, 28 Nisan Hollanda Close Act Malaya. Sabancı Üniversitesi’nde 26 Nisan Salı günü saat 20.00’de yine Litvanya’dan “Anna Karenina”, 28 Nisan Perşembe günü saat 20.00’de Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Kerbelâ”  sahnelenecek.
Ardından Konya Devlet Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde 14 - 24 Nisan tarihleri arasında oynanan bir çok oyunun yanı sıra Uluslar arası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali kapsamında da oyunlar izleyici ile buluşacak. Kırım, Tatar, Ukrayna, Çuvaşistan Cumhuriyeti, Türkmenistan katılan ülkeler arasında. Buradaki son oyun ise 24 Nisan Pazar günü saat 10.30 - 14.00’te Konya Devlet Tiyatrosu’nda “Orkestra” isimli oyun izlenebilecek.

Ankara ve Van Devlet
Tiyatrosu’nun düzenlediği festivaller başlıyor!
24 - 29 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 7. “Küçük Hanımlar, Küçük Beyler”, Uluslar arası Çocuk Tiyatroları Festivali’nde ise Amerika Birleşik Devletleri “Post Theatre Komedi Gösterisi”, Hollanda “Çizgideki Sihir”, Letonya “Odesa’nın Planı”, İsrail “Küp Sirki”, Bulgaristan “Marifetli Tavukçuk”, İtalya  “Pamuk Prenses” ve daha bir çok ülke izlenebilecek. Yerli gruplarda ise İzmir Özel Ege Lisesi “Çirkin Ördek Yavrusu”, Van Akdamar İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu “Çocuklarda Umut Var”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Camdan Kalp, Keloğlan, Keleşoğlan, Boğaç Han”, Sivas Devlet Tiyatrosu  “Sihirli Keman” adlı oyunları sunacaklar. Ankara DT’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan festivalde oyun ve etkinlikler Akün Sahnesi, Şinasi Sahnesi, Küçük Tiyatro, Altındağ Tiyatrosu, Çayyolu Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Stüdyo Sahne 1 - 2, İrfan Şahinbaş, Orhan Asena 1 - 2, 67 temsil ile gerçekleştirilecek.
Ebru Bora Polis Amca İlköğretim Okulu “Gölge Teknikleri”, Münir Caner “Orta Oyunu”, Hakan Dündar  “Artık Malzemelerle Kukla Yapımı”, Ali Meriç “Karagöz Oynatma”, Uçurtma Yapımı Atölye Çalışması’nın yanı sıra 2 seminer Kanada “Eğitimde Drama”, 1. Pandomim (Fransa) ve 1. Okuma Tiyatrosu “Görme engelli çocuklar için” düzenlenecek.
23 Nisan - 7 Mayıs tarihleri arasında 10. Devlet Tiyatroları Van Akdamar Çocuk ve Gençlik tiyatroları kapsamında yine çok güzel oyunlar geliyor. Bitlis Yükseliş İlköğretim Okulu  “Kız İsteme”, Mehmetçik Selen İlköğretim Okulu “Parasız Avukat”, Namık Kemal İlköğretim Okulu “Yusufçuk”, Muş Anadolu Lisesi “Acil Servis”, Gevaş Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu “Komşu Köyün Delisi”  isimli oyunla ve daha bir çok okul farklı oyunlarla festivale katılıyor.
Trabzon ve Antalya Devlet Tiyatroları’nın festival hazırlıkları da büyük bir hızla sürüyor. 2 - 5 Mayıs 2011’de Trabzon DT’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 12. Uluslar arası Karadeniz Tiyatro Festivali’nde Trabzon DT “3. Richard”, İstanbul DT “Profesyonel”, “Vahşet Tanrısı”, Van DT  “Çıplak Kral”, İspanya  “Andre & Dorin”, Hollanda “Çizgideki Sihir” ve “Dans Atölyesi” Çin  “Beyaz Yılan”, ABD “Spolin Atölyesi” ve diğer ülkeler Rusya, Norveç, Romanya, Polonya, Ekvador olmak üzere bir çok ülkenin topluluğu festivalde yer alacak. Görüldüğü üzere bu sezon da sanatın götürülmediği köşe bucak kalmamış. Anlaşılan hem çocuklar hem de büyükler sanata ve oyunlara doyacaklar. İyi ki varsın tiyatro.

Yazarın Diğer Yazıları