Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Devlet Tiyatroları'nın 2011 - 2012 Mevsimi

1 Ekim’de perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları, izleyenlerini bu turda yepyeni 12 oyunla buluşturacak. Kültürümüzü oluşturan değerleri yaşatma, tanıtma, görev ve sorumluluğu ile 62 yıldır ulusal tiyatromuzun gelişimine öncülük eden Devlet Tiyatroları, uzun zamandır provalarına başladığı yeni oyunlarını 1 Ekim 2011 Cumartesi günü yeni mevsime perde açacak.
Dünyada, Türkiye’de ve Devlet Tiyatroları’nda ilk kez sahnelenecek oyunlar!
Devlet tiyatroları, 19 ildeki 54 yerleşik sahnesi ile turne sahnelerinde 2011 - 2012 tiyatro mevsiminin ilk turunda da dünyanın ve ülkemizin seçkin tiyatro eserlerinin en güzel örneklerini sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek. Türk tiyatrosunun ulusal üslubunu oluşturacak olan oyun yazarlarını desteklemek amacıyla her sezon Türk tiyatro eserlerinin yeni örneklerini repertuarına alan 60. Yılında 60. Yeni yerli oyunu ilk kez sahneleyen Devlet Tiyatroları, yeni mevsiminde de 11 yeni yerli oyunu ilk kez sahne ışıklarına çıkarıyor. Ayrıca yeni bir çeviri oyun da ilk kez sahnelenecek oyunlar arasında. Yine 5 yeni oyun Türkiye’de ilk kez sahne ışıklarına çıkarken, 3 yeni oyun da ilk kez Devlet Tiyatroları’nda sahneleniyor. Yerli, yabancı pek çok önemli oyunu 62 yıldır sahnelerine taşıyan Devlet Tiyatroları, bu yıl da repertuvarını yaparken, klasik, çağdaş ve günümüz yazarlarının seyirciyi etkileyeceğine inandığı seçkin oyunlarına yer veriyor. Yabancı oyunlarda Ariptophanes, Sophokles, Shakespeare, Moliere gibi dünya tiyatrosunun en önde gelen klasik yazarlarının hem eğlendirici özelliği olan, hem de bugüne söyleyecek sözü olan evrensel değerleri içeren dramatik yapısı sağlam eserleri seçilmiş.
Tennessee Williams, Arthur Miller, Brecht gibi çağdaş - klasik yazarların her dönemde sanatsal, düşünsel etkisi güçlü oyunlarının ramp ışıklarına çıkartılmasına özen gösterilmesi yanı sıra John Logan, Wajdi Mouawad, Janusz Glowacki, Nagle Jackson gibi dünyada parlak kariyerleri olan yazarları da seyirci ile buluşturmayı hedefliyor.
Bu turda Devlet Tiyatroları, yerli yazarların klasikleşmiş yapıtlarını genç seyircisine tanıtmayı amaçlarken yine ilk kez sahne ışıklarına çıkacak yapıtlara yer verip, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Haldun Taner, Recep Bilginer, Turgut Özakman ve Orhan Asena’nın yanı sıra İnanç Yılan, Yunus Emre Gümüş, Sema Göktaş, Hüseyin Alp Tahmaz gibi yeni yazarlarla geniş bir yerli oyun yelpazesi sunuyor. Ayrıca geçen sezon kapalı gişe oynamış olan ve ödüller alan seyirci talebi devam oyunlarını da tekrar izleyici ile buluşturacak olan Devlet Tiyatroları ilk turda 22’si yerli, 24’ü çeviri 46 yeni oyun sahneleyecek.

Yazarın Diğer Yazıları