Devletin gücü bankalara yetmiyor

Hiç kimse devletten daha güçlü değildir. Bu sadece Türkiye’de değil bütün dünyada geçerliliği kabul edilen bir görüştür.

Bir süre öncesine kadar Türkiye’de de geçerliydi ancak son 10 yılda yabancı sermayeye olan bağımlılık bu felsefenin artık Türkiye’de çalışmamasına neden oldu.
Yüzde 70’i yabancıların kontrolündeki bankalara maalesef devletin gücü yetmiyor.
Devletin çıkardığı kanunlar yabancı kontrolündeki bankalar için yok hükmünde.
Onlar yüksek kâr elde etmek için her türlü kanun ihlalini kolayca yapıyorlar.
Belki alenen değil ama mutlaka kılıfına uydurarak. Bunun son örneği kredi kullanımında hayat sigortası yapılması.

remzi-ozdemir.jpg

Devlet bu konuda yasa çıkarttı ve bankaların kesinlikle tüketici kredisi gibi para satışında zorla hayat sigortası yaptıramayacağını hükmetti.
Etti de ne oldu?
Koca bir hiç! 
Bankalar yine kredi verdiklerinde hayat sigortasını zorunlu tutuyorlar.
Bunu yaparken de dedim ya kılıfına uyduruyorlar. Bugün Türkiye’de hayat sigortası olmadan hiç bir banka kredi vermiyor.
Hepsinin tek şartı hayat sigortası. Çok ısrar ederseniz başvurunuzu alıyor ama sistem otomatik olarak reddetti yanıtını veriyor. Sistemin kredi talebinizi reddetmemesi için mutlaka hayat sigortası yaptıracaksınız. Bunun için de kullandığınız krediye göre en az 150 ila 300 TL arasında bir rakamı bankaya ödemek zorundasınız.
Yarın yasal sorumluluk üstlenmemek için de sözleşmeye şu maddeyi ekliyor:
‘Müşteri tarafından yapılması talep edilen sigorta.’
Yani buradan çıkartılan sonuç şu; müşteri bankaya gidiyor ve kredi alırken ısrarla ben hayat sigortası istiyorum diyor. 3 bin lira gibi bir para için bile giden zavallı vatandaş, özel merakından dolayı bunun 200 lirasını sigortaya ödeyecek!
Buna Türkiye’de ancak BDDK inanır.
Nitekim de inanıyor. 
BDDK’nın çok değerli yöneticilerine soruyorum:
Kredi kullanım istatistikleri her hafta elinize geliyor. Bugüne kadar sigorta yapılmadan kullandırılan kaç kredi kaydınız var?
Varsa bunu açıklayın.
Ya yoksa?
O zaman siz nasıl denetleyici ve düzenleyici bir kurumsunuz ki devletin çıkarttığı kanunları bankalar, kılıf değiştirerek yok hükmünde kabul ediyor.
Bankalar her konuda olduğu gibi maalesef sigorta konusunda da devleti ve kanunlarını tanımıyor. Devletin çıkarttığı kanunları uygulamakla yükümlü kurumlar ne işe yarar?
Burada açık bir ihlal var. Bu ihlali sıradan bir vatandaş yapsa bunun bedelini ağır öder. Peki bu ihlali bankalar yapınca neden sus pus oluyorsunuz? Sayın yöneticiler; lütfen müfettişlerinizi banka şubelerine yollayınız ve sıradan bir vatandaş gibi kredi talebinde bulunsun. O zaman görürsünüz ki bankalar devletin kanunlarını nasıl ayaklar altına alıp çiğniyor.
Şimdi top BDDK’da... 

Yazarın Diğer Yazıları