Devşirme sporcularımız dünyada alay konusu oldu!

Devşirme sporcularımız dünyada alay konusu oldu!
Türkiye'nin devşirme sporcular ile Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazandığı madalyalar, Almanya'da gündeme oturdu. Almanya Atletizm Federasyonu Başkanı Clemens Prokop, "Bu tam bir maskaralık" diyerek konuyu IAAF Kongresi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Avrupa Atletizm Şampiyonası sona erdi. Türkiye, 7 Kenyalı, 2 Jamaikalı, 3 Etiopyalı, 1’er Ukrayna, Küba, Güney Afrika, Azerbaycanlı olmak üzere 16’sı devşirme olan sporcularla, 4 altın, 5 gümüş 2 bronz madalya aldı. 11 madalyanın 9’unu devşirme sporcular aldı.

Almanya Atletizm Federasyonu Başkanı Clemens Prokop, bu başarı (!) ile dalga geçti ve ‘’Aralık ayındaki IAAF Kongresi’nde konuyu gündeme getireceğiz. Sporcu devşirmede istismar var. Bu tam bir maskaralık” dedi. Alman basını da ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takımı, başarıyı parayla satın alıyor” yorumu yaptı.

YÜKLÜ PARA VERİYORLAR

Almanya Atletizm Federasyonu Başkanı Clemens Prokop, Türkiye’nin devşirmelerle elde ettiği başarı için” Bu durum bizi endişelendiriyor. Sporcu devşirmedeki istismarlarla savaşmamız gerekir’’ derken, Türkiye’nin bu sporcuları vatandaşlıpa alıp, yüklü paralar verdiği de belirtiliyor.

Alman basınındaki haberlerde ‘’Zedelenmiş karizmalarını sporla parlatmak isteyen bu yola başvuruyor. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın takımı da başarıyı parayla satın alıyor” yorumu da yer aldı. Devşirme sporculara verilen ücretleri ne kulüpler ne de Atletizm Federasyonu açıklamıyor. Bu sporcuların getirilişinde menajerler aracılığıyla rant elde edenlerin olduğu da kulislerde konuşuluyor.

KENDİ GENÇLERİMİZ NEREDE ?

Devşirme sporcularla alınan günlük başarıları bir kenara bırakma zamanı geldi. Spor yöneticileri ve federasyonun asli görevi devşirme sporcuyu getirip günü kurtarmak yerine, ülkemizdeki başarılı gençleri bulup onları sistemli bir şekilde yetiştirip, onlarla başarıyı yakalamak olmalı…

Afrika ülkelerini tarayıp, onlara ay-yıldızlı formayı giydirme sevdası Türk atletizminin bitişidir. Çünkü kendi değerlerimize önem vermiyoruz. Antrenörler de yabancı olduğuna göre devşirme yönetici de getirelim bu iş tam devşirme olsun.

TARİHİ BAŞARI AMA

Türkiye devşirme atletlerle 90’lı yıllarda tanıştı. Biz kendi evlatlarımız olan Süreyya Ayhan’a, Nevin Yanıt’ta, Aslı Çakır Alptekin’e, Gamze Bulut’a, Eşref Apak’a, Fatih Avan’a, Kıvılcım Kaya Salman’a, Emel Dereli’ye ne kadar sahip çıkıyoruz.

Süreyya, Nevin, Aslı, Gamze için dopingli çıktılar ne yapayım deme lüksü kimsenin yok. Yabancılara verilen ve yakından yaptığınız takibi bu sporcularımız için de yapmış olsaydık pistlerde kendi kızlarımızı daha çok görme şansımız olurdu. Bugün hangi genç kız sporcuya sorarsanız örnek olarak Süreyya, Aslı, Nevin gibi olmak istedikleri cevabını alırız.

OLİMPİYAT AYNA OLACAK

Avrupa Şampiyonası’nda 4 altın 5 gümüş 2 bronz madalya kazandık..İçlerinde sadece kendi evladımız Emel Dereli ve Özlem Kaya’nın kazandığı bronz madalya var. Sen sporcunun antrenörünü götürme 11 yönetim, 5 denetim kurulu üyesini al, Hollanda’ya götür. Bu anlayışla Türk atletizmi bir yere varmaz. Nasıl olsa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ta “Bizim Rio’da beklentimiz yok. Asıl hedefimiz 2020 Tokyo” dedi. Yine seçim yapılacak, koltukta kalacaksınız.