Digiturk’ten 7 TV kanalına yasak

Digiturk’ten 7 TV kanalına yasak
Digiturk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteğiyle Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanallarının yayınını kesti

CHP’li Eren Erdem, Meclis’e verdiği önergede, “Yumurcak TV’nin terör faaliyetleri nelerdir?” diye sordu.

 

Digiturk’ten 7 TV kanalına yasak

Digiturk, 7 TV kanalını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteği ile yayın ağından kaldırdığını açıkladı. Digiturk’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,  Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak Şirketimize resmi bir yazı tebliğ edilmiştir.   Söz konusu yazının  içeriği  gereği  yasal zorunluluktan dolayı  Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve  Irmak TV kanalları platformumuzdan çıkarılmıştır.” Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun CHP’li üyesi Demirdöğen Digiturk’ün bu kararının yanlış olduğunu söyleyerek, savcılığın sadece bir iddia makamı olduğuna ve bu kanalların anayasal düzene karşı suç işlediğine dair ortada herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığına işaret etti.

Kılıçdaroğlu: Kara leke

7 kanalın Digiturk platformdan kaldırılmasına  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, “Seçime 3 hafta kala, 7 kanala sansür uygulanması demokrasimiz açısından kara bir lekedir. CHP iktidarında medya üzerindeki baskılar bitecek”  dedi. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Yumurcak TV’nin terör faaliyetleri nelerdir?” diye sordu. 

Aydın: Özgürlüğe darbe

MHP TBMM Grup Başkanvekili Koray Aydın ise “Çocuk kanallarına bile muhalif diye tahammül edemeyenler, basın, düşünce ve ifade özgürlüğüne açık bir darbe vurmuşlardır. Acı gerçek budur”  ifadelerini kullandı. Bi tepki de SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak’tan geldi. Kamalak, “Basın alabildiğine özgür olmalı. Çünkü başta bir iktidar var. Basın özgür olmazsa iktidarın hele hele demokratik sistemin tam olarak gelişmemiş olduğu ülkelerde iktidarın yolsuzluklarını çok af edersiniz pisliklerini kamuoyu nereden öğrenecek?”  diye konuştu. 

Basın Konseyi’nden tepki

Basın Konseyi ise  şu açıklamayı yaptı:  “Digitürk’ün ’yasal zorunluluk’ nedenini ileri sürerek, 7 kanalı platformundan çıkarması, halkın haber alma hakkını engellemektedir. Savcılarca açılan her soruşturma aşamasında pek de rastlamadığımız bu uygulama, seçim sürecine denk gelmesi ve bu yolla bazı kuruluşların sesinin kısılması anlamını da beraberinde getireceğinden, düşündürücüdür.” Tüketiciler Birliği de “Tüketici belirli kanalların olması noktasında sözleşme varsa ve bunlar çıktıysa tüketicinin ödemelerle ilgili ayrı bir indirim elde etme hakkı var. Sözleşmeden cayma, iptal etme hakkı da var. Bu konuda rahatsız olan tüketiciler Digiturk’ün sözleşmede belirttiği kanalları yayınlamadığı için sözleşmeyi iptal edebilir ayrı bir indirim oranı isteyebilirler”  ifadelerini kullandı.