Dijital çağın operasyonu

Dijital çağın operasyonu
Sosyal medyada fotoğraf ve videolarını paylaşanların daha genç ve güzel görünmek için burun estetiğine yöneldiğini belirten KBB ve Baş Boyun Cerrahı Op. Dr. Bahadır Baykal, “İnsanlar, selfie çekerken burunlarında o güne kadar önemsemedikleri sorunları fark ediyor” dedi

Burun, yüzün en önemli karakteristik yapısı, dolayısıyla estetik ameliyat sonrası doğal ve güzel bir burun için işi şansa bırakmamak çok önemli. İşin uzmanlarına göre ise burun estetiği, sanılandan daha komplike ve zorlu bir ameliyat. Türkiye’de burun estetiği için cerrah arayışına girenlerin henüz yeterli oranda olmasa da daha bilinçli hareket etmeye başladığını söyleyen KBB ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, özellikle gençlerin burun estetiğine daha fazla ilgi duyduğunu aktardı. Dr. Baykal, burun ameliyatından sonra hayal kırıklığı yaşamamak için ameliyatı yapacak doktorun eğitiminin, tecrübesinin ve ameliyatın olası sonuçlarının iyi analiz edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. “İşi şansa bırakmamak gerekiyor çünkü burun estetiği sandığınızdan daha komplike ve zorluğu olan bir ameliyattır” diyen Dr. Baykal, ülkemizde sadece burun cerrahisi ile ilgilenen ve bu konuda önemli çalışmalara imza atmış hekimlerin varlığından söz etti. Birçok ülke ile kıyaslandığında bu ameliyatların ülkemizde daha uygun fiyata yaptırılabildiğini söyleyen Dr. Baykal, “Ama burada bir nokta önemli; özellikle çok ucuza bu işi mal edeyim derken başarısızlıkla karşılaşmamaya da dikkat edilmeli, yoksa ardı ardına düzeltme ameliyatlarına maruz kalınabilir” uyarısında bulundu. Estetik ameliyatlardaki beklentiye değinen Baykal’ın bu konudaki görüşleri şöyle: “Rinoplastide amaç mükemmel burna kavuşmak olmamalıdır, çünkü güzellik herkese göre faklıdır. Bence doğal olan güzeldir. Estetik sonrası çok fazla oyuk, küçültülmüş, artistik burunlar belki bir dönem tercih ediliyordu ama artık makbul değil. İnsanlar ameliyat olduğunuzu anlıyorsa sorun var demektir. Tatilden mi döndün? Dinlenmiş görünüyorsun? Saçlarını mı kestirdin? gibi sorulara muhatap kalıyorsanız ya da ” sende bir güzellik var “ tarzında yorumlar alıyorsanız merak etmeyin ameliyatınız tam isabet olmuştur. Bir başka insana benzemek için ameliyat olmayın. Unutmayın ki herkesin cilt, kıkırdak, kemik ve yüz yapısı farklıdır. Bu nedenle amacınız size özgü, doğal ve güzel karakteristik bir burun olmalıdır. Ameliyat öncesinde beklentilerinizi ve hayallerinizi doktorunuzla tam olarak paylaşın ve ne kadar değişiklik olabileceğini öğrenin, burun estetiğinin sınırları olan bir cerrahi prosedür olduğu gerçeğini sakın aklınızdan çıkarmayın.” 

* “GÜZELLİĞİ YENİDEN 
TARİF EDİYORLAR” : Yakın zamanda New York Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya atıfta bulunan Dr. Baykal, “Araştırmada beyaz kadınlarda burun ve yüz arasındaki 106 derecelik açının daha feminen ve estetik görünüm açısından ideal olduğu iddia edildi. Bir nevi güzelliği yeniden tarif ediyorlar ama buna katılmıyorum çünkü burnu doğal ve güzel gösteren başka unsurlar da var. Alın, yanaklar, dudaklar ve çenenin yapısı en az açılar kadar önemli. Bunları değerlendirmeye almadan salt açılarla güzel burnu tanımlamak yetersizdir” yorumunu yaptı.
* “SELFIE PANİĞİ YAŞAYARAK GELENLERİN SAYISI ARTTI” : Son yıllarda burun estetiğine olan ilginin arttığını söyleyen ve “Birşeyi kabul etmek gerekir ki digital çağ daha genç ve güzel görünmek isteyen insanların sayısını arttırdı” değerlendirmesinde bulunan Op. Dr. Bahadır Baykal, “Takipçileriyle sosyal medya ve instagram aracılığıyla fotoğraflarını, videolarını paylaşan kişiler daha genç ve güzel görünmek arzusuyla burun estetiği olmak isteyebiliyor. Bu durum özellikle ABD ve Avrupa’da daha yaygın ancak son zamanlarda özellikle selfie paniği yaşayarak gelen gençlerde de artış gözlemliyorum. Selfie çekerken o güne kadar burunlarında farkına varmadıkları ya da önemsemedikleri sorunları düzelttirmek istiyorlar. Bazen instagram selfiesi iki boyutlu olduğu için olmayan bir şeyi de var gibi gösterebiliyor ve kişi de kaygı yaratabiliyor. Burada sorun olanla olmayanı ayırmak bizim işimiz” ifadesini kullandı.