Dip dalganın başarısı

Dip dalganın başarısı
Dip dalganın başarısı

Aylarca tartıştılar; peki şimdi ne yazdılar? Köşe yazarları "nihayet" yapılabilen Tüzük Kurultayı'nı nasıl yorumladılar? İşte medyanın MHP gündemi

 

 

*

 

Tartışmalar, kavgalar ve mahkemelerin ardından dün gerçekleşen MHP Olağanüstü Kurultayı için söylenecek tek cümle var:

"Dip dalganın başarısı..."

Çünkü delege dün istediğini yaptırabilme gücünü gösterdi.

Ele geçirdiği bu yetkiyi kolaylıkla bırakmayacağını da kurultay salonunda sergilediği kararlılıkla gösterdi.

Aydın ve Kırıkkale'den gelen delegelerle salondaki sohbetimizde de kayda geçirdikleri gibi, "bundan böyle 40 yaşına gelmiş delegeye çocuk muamelesi çekilmesi" kolay değil.

Daha önemlisi, 10 Temmuz'da yapılacağı varsayılan seçimli olağanüstü kurultay da delegenin istediği gibi sonlanacak.

İkbal için

Olağanüstü kurultay salonunda bunlara ilişkin göstergeler de fazlasıyla mevcuttu.

Örneğin, divan başkanlığı için iki liste yarışmak isteyince, "Tek liste" sloganı adayları vazgeçirdi; en fazla imza toplayanın etrafında kenetlenilmesini sağladı.

Genel merkez yönetiminin "kanunsuz" olduğu ve gidenler hakkında işlem yapılacağını söylemiş olması da onu yıldırmadı; kongre için gerekli salt çoğunluğun üzerinde hem de noter onaylı katılım gösterdi.

Yüksek katılımıyla da yaşanabilecek ayrışmanın önüne geçti.

Katılımcılar açısından da dikkat çeken görüntüler vardı.

Delege olmamasına ve ramazan ayı olmasına karşın binlerce kilometrelik yolu aşıp gelen başta eski bakan ve milletvekilleri olmak üzere çok sayıda isim vardı.

Bütün bunlar, MHP tabanının yıllardır öteki partiler aracılığıyla bulduğu ikbale bundan böyle evinde ulaşmak istediğini gösteriyor.

(...)

10 Temmuz riski

Kurultay dün "yapılabilir" olduğunu gösterdi, bir yandan tüzüğü değiştirirken genel af ile adayların önündeki engelleri temizledi, 10 Temmuz seçimli olağanüstü kurultayını da oluşturduğu kongre heyetiyle garanti altına aldı.

Ancak bu noktada bitmeyecek.

Görünen o ki düne kadar muhaliflerin mahkeme yoluyla elde ettiğini bu kez genel merkez deneyecek.

Divan başkanlığı tarafından bir kopyası genel merkeze, diğeri de teslim edileceği Yargıtay Başsavcılığı tarafından MHP Tüzüğü'ne işlenirse veya Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kurultayı alınan karar doğrultusunda kabul ederse, Bahçeli ve arkadaşlarının konuyu mahkemeye taşıyacağı görülüyor.

(...)

Bütün bunlara karşın anlaşılması gereken bir nokta var ki o da dün sergilenen dip dalganın sesi, delegenin iradesi...

İster mahkeme kararlarıyla gelinsin, ister "Aldığınız kararları tanımıyorum" denilsin; sonuçta bu dip dalganın önünde durmak olası değil.

Kurultay salonunda dün bulunan MHP delegesinin tadını aldığı, birlikte olmadıklarının da iştahını kabarttığı yeni döneme direnen kaybeder.

Muharrem Sarıkaya Habertürk

 

*

 

Hukuka da demokrasiye de uygun

MHP'de delegelerin isteğiyle olağanüstü kongre yapılmış olması birkaç bakımdan son derece önemli... Bizde bütün sağ partilerde, en yoğun olarak da AK Parti'de lider kültü ve "yukarıdan" aşağıya bir işleyiş vardır. MHP ise öteden beri "lider, doktrin, teşkilat" düşüncesinin egemen olduğu bir partidir. Bu yapıda parti genel merkezine rağmen dün "aşağıdan" gelen bir hareketle olağanüstü kongre yapıldı.

Yargı 700'ü aşkın delegenin olağanüstü kongre talebini haklı bulmuştu. Kongrede "demokrasi, hukuk devleti, yargı kararı" gibi kavramların çokça vurgulanmasını da önemli buluyorum. Bu tip kavramlar kitap okumaktan çok böyle ihtiyaç duyularak, yaşanarak zihinlere ve kalplere yerleşiyor. Bu olağanüstü kongre Türkiye için de önemlidir...

 İktidar ve MHP

7 Haziran seçimlerinde MHP 80 vekil çıkarmıştı. Fakat 1 Kasım seçimlerinde 1 milyon 900 bin oy MHP'yi terk etti, AK Parti'ye gitti. MHP'nin vekil sayısı 40'a, oy oranı %12'ye düştü... İktidarın vekil sayısı 317'ye ulaştı. 2 milyona yakın seçmenin bu tavrı, iki parti arasındaki akışkanlığın bir fotoğrafıdır ve Türkiye için ne kadar önemli olduğu açıktır. AKP'nin tek başına anayasa yapabilmesi de önümüzdeki seçimlerde MHP tabanından oy çekebilmesine bağlıdır, söylemi de bu yöndedir. Halbuki anayasalar ancak uzlaşmayla hazırlanırsa birleştirici olabilir. Türkiye'nin siyasi gidişatında MHP bu açıdan önemli bir "özgül ağırlığa" sahip. Onun için, MHP'nin bölünmemesini, olağanüstü kurultayda çokça dile getirilen "demokrasi ve hukuk devleti" ilkelerini önceleyen bir parti olmasını bütün demokratlar temenni etmelidir.

(...)

Hukuki durum

Bir hukukçu olarak ifade edeyim ki, dünkü olağanüstü kongre kanunlara ve yargı kararına uygundur. Kongreyi ve kararlarını tanımamak yönündeki zorlamalar ihtilafı derinleştirmekten başka bir sonuç vermez...

Taha Akyol Hürriyet

 

 

*

 

Akşener damgası

...Meral Akşener ilgi odağı. Delegeler Akşener'le 'ülkücü selfie'si çektiriyor.

(...) Saat 12.11'de Çağrı Heyeti sözcüsü kürsüye çıkınca nefesler tutuluyor. Çağrı Heyeti 752 sayısına ulaşılıp salt çoğunluğun sağlandığını açıklayınca bu kez salondan, "Başbakan Meral" sloganları yükseliyor. Onu küçük bir topluluğun attığı, "Başbakan Koray" sloganları izliyor. İki grup arasında hafif bir gerginlik yaşanıyor.

(...) Seçimli kurultay dahil olmak üzere tüzükte 13 değişiklik yapılıyor. Meral Akşener, Bahçeli'nin tedbirli ihraç silahına karşı önlem alıyor. Ama değişiklikten diğer adayların haberi yok. İlk itiraz Koray Aydın'dan geliyor. Sait Gönen ile Sinan Oğan, değişikliklerin kongrenin iptaline neden olabileceğini savunuyorlar. Meral Akşener bu itirazları dikkate almıyor. Zaten kongreye başından sonuna kadar Meral Akşener damgasını vuruyor. Musavat Dervişoğlu'nu divan başkanlığına seçtiriyor, tüzükte istediği değişiklikleri yaptırıyor. (...)

Bu süreçte Bahçeli ne dediyse tersi oldu. İmza toplayamazlar dedi, topladılar. Yargıtay'a götürdü iptal ettiremedi. Yok saydığı kongre ise Bahçeli'yi rağmen toplandı. MHP'de yeni bir dönem başladı. MHP kongresinde ilk kez değişim ve iktidar konuşuluyordu. Meral Akşener, MHP'lilerin önüne iktidar umudu koydu. Delegeler de umuda oy verdi. Düne kadar MHP'de vazo çatlamıştı. Ama dün itibariyle vazo parçalandı.

Abdülkadir Selvi Hürriyet

 

*

 

Ülkücülerin derdi AKP'li Yeni Şafak'ı gerdi

Yandaş Yeni Şafak yazarları önceki gün yapılan MHP Tüzük Kurultayı'nın ardından, MHP Genel Merkeziyle ortak bir dil kullanarak Bahçeli muhaliflerine dönük kara propagandalarını sürdürdü.

Salih Tuna muhaliflere "paralel" suçlaması yöneltip "Planlanan değişiklik sokağa hazırlıktır, sokak için hazırlıktır. Paralel örgütün tek çaresi de bu kalmıştır. Umarız bu oyun bozulur" derken, Bülent Orakoğlu da "Günümüzde MHP içinde yaşanan gelişmeler, aslında FETÖ'nün MHP'ne sızma ve ele geçirmeye yönelik faaliyetlerinin, 2011 Genel Seçimleri öncesinde kaset skandallarıyla ortaya çıkmasına rağmen üst yönetim tarafından gerekli önlemlerin alınmamasının doğal bir sonucu olduğunu ortaya koymaktadır" yazdı.

 

*

 

Duanın böylesi kabul olsa gökten kemik yağardı!

MHP'nin temsil ettiği her şey artık Ak Parti'nin elindedir. Bu sürecin Ak Parti açısından bir siyasi başarı olarak ilerlemesine Bahçeli'nin politikalarının katkısını MHP'liler daha çok tartışırlar. MHP'nin bölünmesinin bir siyasi ölüme dönüşüp dönüşmeyeceğini görmek için biraz daha zaman gerekiyor. 

Okay Gönensin Vatan

 

*

 

Böylece olanlar oldu, MHP parçalandı ve galiba bendeniz haklı çıktım. Genel merkez de kazansa muhalifler de kazansa MHP parçalanacak demiştim. Dün bunu yaşadık.

Hasan Bülent Kahraman Sabah

,

 

*

 

penguen-001.jpg