Diplomasi tıkanmamalı

Diplomasi tıkanmamalı

Altıncı yılına giren Suriye kaosu, Orta Doğu'da sınırları yeniden çizme amacıyla gizli küresel ittifakı sonucu ortaya atılan ve neredeyse üçüncü yılına giren IŞİD muamması, Türkiye için en büyük tehdit unsuru olan Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığı ve nihayet FETÖ darbe kalkışması gibi olaylar siyasi yönden birbirleriyle çelişkili görülse de planlanan nihai hedefe hizmet ettiği anlaşılmaktadır.

Bu filmi 1980'de Irak'la İran arasında başlayan ve 8 yıl süren savaşta görmüştük. Her iki ülkeye de silah satmayan ülke kalmamıştı. Netice ortadadır. Kürt devletinin temeli atılmıştır.

Türkiye açısından tablo çok acıdır. Esad'ı yerinden oynatmak için ABD'nin desteğiyle Türkiye üzerinden Özgür Suriye Ordusu'na verilen destek sonucu Şam rejimi yani Esad, Kuzey Suriye'de Kürt koridorlarının oluşması için PKK uzantıları ve ABD'nin müttefikleri PYD ve YPG'ye yeşil ışık yakmıştır.

***

Zaman zaman kimin kiminle çatışmakta olduğu belli olmayan Suriye'de birkaç hafta önce ABD'nin yine Kobani'ye silahlarla dolu uçak indirmesi durumun vahametini göstermektedir. Silahlar PYD dışında başka kimlere gitti? PKK, aylardır Suriye'deki terör örgütlerinin önünü açmak için Güneydoğu bölgemizde terörü kalleşçe var gücüyle tırmandırmaktadır. Kısa bir süre önce Suriye'de ateşkes konusunda mutabık kalan ABD ile Rusya, bugün Halep konusunda restleşiyor.

Amerikan yetkilileri, müttefiki Türkiye'yi dikkate almadan, Senato Hizmetler Komitesi'nde Senatörlerin sorularını cevaplarken Suriye'deki Kürt gruplarına daha önce de silah vermiştik ve silah vermeye de devam edeceğiz şeklinde bir ifade kullanmışlardır. Öte yandan aynı ABD, IŞİD'in kalesi olan Rakka'nın kurtarılması için Ankara'dan PYD-YPG'nin de kara operasyonları içinde yer almalarını talep etmektedir. Yani ABD, Ankara'yı karşısına alma pahasına terörist bu Kürt örgütleriyle ilişki kurmamızı istemektedir.

Güneydoğumuzdan hemen hemen her gün acı haberler alıyoruz. Yeniçağ gazetesinin 28 Eylül tarihli sayısında TSK'nın Hakkari'deki operasyonda henüz menşei bilinmeyen füze (launcher) ve Doçka silahları ele geçirdiği haberleri yer almaktadır. Bu tip silah, mühimmat ve bombaların nasıl ve ne şekilde temin edildiği manidardır.

***

Öte yandan PKK'nın, Irak'taki çalışma alanlarını genişleterek Kerkük başta olmak üzere Tuzhurmatu ve Dakuk gibi Türkmen bölgelerinde yerleştiği bildirilmektedir. Musul, Rakka'dan sonra IŞİD'in ikinci kalesidir. Hali hazırda Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının asıl kaynağı Irak'ın kuzeyindeki PKK ve Musul'da yerleşen IŞİD'dir.

Musul'un kurtarılması için gerek Irak'taki çeşitli fraksiyonlar arasında gerekse Washington'da görüşmeler yapılmaktadır. Tabii ki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de devrededir. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin yeri ve durumu beklemededir.

Öncü ve karar verici ABD'nin olduğu tartışılmazdır. ABD'nin Rakka için ne düşünüyorsa Musul için de aynı görüşte olduğu kanısındayım. Ankara için de gerek Suriye gerekse Irak'ta terör örgütlerinin tasfiye edilmesi önem arz etmektedir. Bağdat Türk askerlerinin Başika'da konuşlanmasına karşı çıkmasına rağmen Ankara, Irak hükümeti, Şam rejimi, Kürt yönetimi ve Büyük devletlerle aynı amaca yönelik kararlı diplomasisini sürdürmesinde yarar vardır.

ABD, PYD-YPG'yi Türkiye'ye tercih ettiği sürede iki ülke arasında esaslı bir sorun olduğunun işaretidir. Türkiye, bu sorunun çözülmesi için diplomasi kanallarını kullanmak zorundadır. Ancak bu diplomasi başarılı olamadığı takdirde Ankara kendi ulusal çıkarlarını korumak için gerek Kandil gerekse Musul'da uluslararası hukuk çerçevesinde Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Cerablus'ta olduğu gibi tehdit unsurlarının ortadan kalkması için güç kullanmaktan başka seçenek olmadığı analizini yapmalıdır.