“Direnişin zaferi!”

“Direnişin zaferi!”
İsraİl ile Filistin arasındaki geçici ateşkes dünyadan olumlu tepkiler alırken, Hamas bunu “direnişin zaferi” olarak yorumladı, anlaşmanın “İsrail ordusu yenilmez” tezini çürüttüğünü belirtti.

İsrail ile Filistin arasındaki kalıcı ateşkes sağlanması tüm dünyadan olumlu tepkiler alırken, farklı yorumları da beraberinde getirdi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nezzal, Filistin direnişinin, İsrail ordusuna karşı başlattığı mücadelede dengeleri değiştirdiğini belirterek, direnişin “İsrail ordusu yenilmez” tezini de çürüttüğünü belirtti. Nezzal, yaptığı açıklamada, ateşkesi Filistin direnişinin “zaferi” olarak değerlendirerek, “Bu iki açıdan da zaferdir. Birincisi İsrail, ilan ettiği hiçbir hedefi gerçekleştiremedi, ikincisi ise direniş büyük bir stratejik başarı sağladı” dedi. Nezzal, Filistin direnişinin ateşkes sürecine gelene kadar birçok başarıya imza attığını vurgulayarak, “Filistin direnişi, İsrail ordusunun yenilmezliği teorisini çürüttü” diye konuştu. 

Ban umutlu
İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkes anlaşmasına verdiği desteği tazeleyen Birleşmiş Milletler, Gazze ve İsrail’in aydınlık geleceğinin, sürdürülebilir ateşkese ve tarafların sorumluluklarını yaşatmalarına bağlı olduğunu bildirdi. Açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, Mısır’ın himayesi altında ilan edilen ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Türk Dışişleri Bakanlığı da, İsrail ile Filistin arasındaki kalıcı ateşkesin bölgede sağlanacak kalıcı sükunet ve İsrail-Filistin ihtilafının adil, kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulmasına yönelik çabalar için de uygun zemini oluşturacağını bildirdi.