Dış basında Erdoğan-Putin görüşmesi

Dış basında Erdoğan-Putin görüşmesi
Rusya Devlet Başkanı Putin'ın Ankara ziyareti dış basında yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin’in Ankara görüşmesi Dış basında geniş yer buldu. İki ülke arasındaki yakınlaşmaya vurgu yapılan haber ve yorumlarda Ankara ve Moskova’nın Suriye gibi bölgesel krizlerde artan işbirliğinin ve Türkiye’nin S-400 alımının altı çiziliyor.

VOA: İDLİB MUTABAKATI SURİYE SAVAŞININ SONA ERDİRİLMESİ İÇİN KİLİT ADIM

Türkiye - Rusya görüşmelerinde Suriye’nin İdlib çatışmasızlık bölgesinin oluşturulması konusunda varılan mutabakata odaklanan VOA İngilizce, “Mutabakat, iç savaşın sona erdirilmesi ve barış sürecinin başlatılması için kilit bir adım olarak görülüyor” dedi.

VOA, Türkiye ile Rusya arasındaki bağlarda meydana gelen toparlamaya dikkat çektiği haberinde iki ülke arasındaki ilişkinin ne kadar sıkılaştırılabileceğine ilişkin kuşkuları da yansıttı. Ankara’daki görüşmelerde ele alınan S-400 anlaşması için de Ankara'nın “NATO müttefiklerini gerdi ve Türkiye’nin Rusya’ya kayması olasılığına ilişkin korkuları artırdı” değerlendirmesini yaptı.

Bu arada, “Moskova, Ankara’nın, PKK’yı terörist örgüt olarak ilan etmesi çağrılarına direnmeye devam ediyor” da denildiği haberde "Moskova'nın Ankara’nın PKK’ya bağlantılı olmakla suçlamasına rağmen YPG’nin IŞİD'e karşı verdiği mücadeleyi desteklediği” belirtiliyor.

PRESS TV: PUTİN’İN ZİYARETİ, BAĞLARI DERİNLEŞTİRME ÇABALARINA BÜYÜK DESTEK

İran devletine ait İngilizce haber kanalı Press TV, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili bağların derinleştiğini düşünüyor. Putin’in Türkiye ziyaretinin, Ankara ve Moskova’nın “yüksek profili silah anlaşması” olarak nitelediği S-400 anlaşmasını sonuçlandırmaya çalıştığı bir sırada gerçekleştirdiğine dikkat çeken Press TV şu yorumu da yaptı:

“Ziyaret, Suriye krizi konusunda görüş ayrılıklarını yaşayan ve iki yıl önce Türk ordusunun Suriye sınırı yakınlarında bir Rus savaş uçağını düşürmesi üzerine birbirine giren iki ülke olan Türkiye ve Rusya arasındaki bağları yeniden tesis etmeye ve derinleştirmeye yönelik çabalara büyük bir destek.”

WASHİNGTON EXAMİNER: ABD’NİN SURİYE’DEKİ ÇIKARLARINA DARBE

ABD’li yayın organı Washington Examiner’in yayımladığı bir yorumda ise, “Erdoğan ve Putin, ABD’nin Suriye’deki çıkarlarını vurmaya hazırlanıyor” gibi görüşleri öne sürdü. Türkiye’nin peşmergenin bağımsızlık referandumuna sert yaklaşımına değinildiği yorumda çeşitli alanlarda ortaya çıkan “meydan okumalar”ın ABD - Türkiye ilişkilerindeki daha geniş bir sorunun belirtilerinin olduğu savunuldu. 

ARAB NEWS: MOSKOVA VE ANKARA BÖLGESEL TEHDİTLERE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ YAPIYOR

Suudi Arabistan’da yayımlanan Arab News ise, Vladimir Putin’in “bölgesel gerilimlerin yükseldiği” bir dönemde Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekti ve “Moskova ve Ankara, bölgesel tehditlere karşı güç birliği yapıyor” değerlendirmesini yaptı.

Kremlin’in Irak'ın kuzeyinde gerçekleşen sözde bağımsızlık referandumuna yönelik tavrına değinilen haberde, uzmanların, referandum meselesinin Moskova için o kadar önemli olmadığı ancak Türkiye’nin S-400 alımını "Rusya’nın Ankara'nın referanduma ilişkin tutumuna destek vermesine bağlamaya çalışabileceği” iddiasına yer verildi.  

DW: PUTİN, BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU İÇİN YUMUŞAK TON TERCİH ETTİ

Vladimir Putin’in Ankara ziyaretini değerlendiren yabancı medya kuruluşlarından DWelle ise, Putin’in peşmergenin sözde bağımsızlık referandumuna ilişkin “temkinli” açıklamasına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasında Kuzey Irak'taki referandum öne çıktığını anlatan DW Türkçe, “Konuk lider Putin ise Kuzey Irak'taki referandumla ilgili yumuşak bir ton tercih etti” dedi.

Haberde uçak krizinin ardından ikinci kez Türkiye'yi ziyaret eden Putin’in iki ülkenin ticaret hacminde geçen yıl yaşanan kaybı bu yıl telafi ettiklerini söylediği belirtildikten sonra Putin’in Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri konusunda önemli bir başarıya imza attıkları ifadeleri de yansıtıldı. 

İlgili Haberler