Diş çürüklerini önleyen besinler

Diş çürüklerini  önleyen besinler
Dişlerimizi çürüklerden korumanın yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Sağlıksız besinler tüketmek ağızda diş ve diş eti hastalıklarının oluşmasına neden oluyor.

Diş ipi kullanma alışkanlığı edinmenin ve dişleri fırçalamanın yanı sıra bazı besinler çürük oluşumunu önlemektedir. Peynir, süt, havuç ve elmanın çürüklere karşı kalkan görevi üstlenmektedir. Peynirin yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitlerle ağızdaki asit miktarını azaltarak dişin yapısını güçlendirdiği gibi peynirin tükürük akışını uyararak asit ortamını azalttığını ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.  Sütün, içerdiği kazein, kalsiyum, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminlerle diş çürüklerini engeller ve, süte katılan şekerin çürük riskini arttırmaktadır. Ofis çalışanlarının gün içerisinde kahve, çay ve ufak atıştırmalar gibi ağız sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklara sahip oldukları gibi bu içeceklerin şekersiz tüketilmesinde fayda vardır. Bu alışkanlıkların ağızda asit salgılayan bakterileri aktif hale getirerek diş çürümelerine yol açıyor. Çay ve kahvenin yerine su ve süt tüketilmesi ise daha sağlıklıdır.