“Dış politika hataları Türkiye’yi zora sokuyor”

“Dış politika hataları Türkiye’yi zora sokuyor”
Suriye Türkmenleri Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Suriye’de yaşananları ve Türkmenlerin son durumunu YENİÇAĞ’a değerlendirdi

Şandır, “AKP iktidarının dış politikada yaptığı hatalar Türkiye’nin geleceği açısında her geçen gün ciddi tehdit oluşturmaktadır” dedi. Şandır, Suriye konusunda AKP hükümetiyle ABD arasında yapılan anlaşmanın, içeriğinden kimsenin bir bilgisi olmadığını belirtti. PYD’ye gizliden gizliye destek mi veriliyor sorusunun akıllara geldiğini belirten Şandır, “AKP hükümeti, IŞİD ile mücadele adı altında PYD’ye verilen koalisyon desteğini kabul ettiyse bunun içeriğini açıklaması gerekir” diye konuştu. PYD’ye verilecek desteğin Türkmenleri zora sokacağını ifade eden Mehmet Şandır şunları söyledi:

Tehdit oluşturuyor

“Bu konuda hükümetin açıklama yapması gerekir. PYD’ye yapılacak destek Türkmenlerin aleyhinedir. İlerleyen zamanda da Türkiye’nin güvenliği açısından büyük bir tehdittir. ABD, IŞİD ile mücadele adı altında PYD’ye her türlü desteği veriyor. Zaten ABD’li yetkililer bunu gizlemiyor. ABD, PYD’ye bu desteği büyük oranda Türkiye üzerinden veriyor. Çünkü İncirlik üssünün kullanılmasıyla ilgili yapılan anlaşmanın içeriğini bütünüyle bilemiyoruz. Ama koalisyon güçlerinin operasyonlarına Türkiye’nin doğrudan katılması durumu böyle bir ihtimali de gündeme getiriyor.”

PYD’nin Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tel Abyad’ı sözde “özerk bölge” olarak ilan etmesinin Türkiye açısından tehdit oluşturduğunu ifade eden Suriye Türkmenleri Onursal Başkanı Mehmet Şandır, bu durumun Suriye Türkmenleri açısından da etnik temizliğe zemin hazırladığını kaydetti. Tel Abyad’ın etrafındaki Türkmen köylerinin PYD baskısıyla boşaltıldığını belirten Şandır, “Bu da gösteriyor ki ABD’nin desteğiyle Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru kurulması için ortaya koydukları gayretler ileri bir aşamaya ulaştı” diye konuştu.              

Bünyamin Öztürk