Diş ve diş eti rahatsızlıkları birçok hastalığı tetikleyebilir

Diş ve diş eti rahatsızlıkları birçok hastalığı tetikleyebilir
Organlarınızın sağlıklı çalışabilmesi, sağlıklı ağız ve diş sağlığınız sayesinde olur. Ağızda biriken bakteri ve enfeksiyonlar vücudun diğer tüm savunma sistemini etkiler.

Çocukluk çağında kazandığınız doğru alışkanlıklar sayesinde ise ağız ve diş sağlığınızı yıllarca koruyabilirsiniz. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, 17-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda diş sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Diş eti hastalıkları nasıl oluşur?
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları vücudumuzdaki birçok hastalığın da tetikleyicisidir. Şiddetli diş eti iltihabı ve diş eti hastalığı durumlarında basit bir fırçalama ya da diş ipi kullanımı bile bakterinin kana geçmesine neden olarak genel vücut sağlığını tehlikeye atabilir. Dişlerin yapısı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşum sürecini etkiler. Bu hastalıkların nedeni ise kötü ağız hijyenidir. Ağızdaki bakterilerin dişlerin yüzeyine yapışmasıyla oluşan bakteri plağı, dişlerin yüzeyindeki ve aralarındaki besin artıklarını kullanarak çürük oluşturur. Bakteri plağı, diş ve dişeti bağlantısını bozarak dişeti hastalıklarının oluşumuna neden olur. 

Nasıl fırçalamalıyız?
Bakteri plağı ancak diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları ile düzenli şekilde yapılan bir ağız temizliği ile ortadan kaldırılabilir. 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemeli, Sağlıklı beslenme tarzı benimsenmeli, Her gün detaylı ve düzenli ağız bakımı yapılmalı Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanılmalı. Dişler günde iki kez, 2-3 dakika boyunca fırçalanmalı. İsterseniz elektrikli diş fırçası, isterseniz normal diş fırçası tercih edebilirsiniz. Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında mutlaka yenilenmeli. Çoğu insanın yaptığının aksine diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı. Kullanacağınız macun sadece nohut kadar olmalı. Dişlerin arka-ön, iç-dış olmak üzere tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dişler fırçalanırken aynı zamanda dişetine masaj yapılmalı.

Dilinizi fırçalamaktan kaçmayın
Dil sırtındaki bakteri birikimini engelleyebilmek için dilin doğru fırçalanması son derece önemlidir. Dil, sırtından ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez hafif süpürür gibi fırçalanmalıdır. Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır. Öncelikle ellerinizi yıkayın. 50 santime yakın bir ip işinize yarayacaktır. İple her dişin arka tarafından geçmeyi de unutmayın. Diş ipi, plak ve bakteri oluşumunu engellemede en büyük yardımcınızdır.