Dışişleri şehitleri gözyaşlarıyla anıldı

Dışişleri şehitleri gözyaşlarıyla anıldı
Emekli diplomatlar, Ermeni terör örgütlerinin şehit ettiği elçilerimizi anmak için Ankara’da yürüyüş yaptı

Katledilen elçiler anıldı

Yaşları ilerleyen ve yürüme zorluğu çeken emekli Büyükelçiler Tacer ve Tanç, etkinliğe tekerlekli sandalye ile katıldı. Ulus’taki Atatürk heykeli önünde konuşan emekli elçi  Uluçevik, kendisine soykırımı yakıştıracak millet olmadığını söyledi. Şehit diplomatların fotoğrafını taşıyıp “Tüm hayatlar değerlidir, Türklerinki de” diyen grup slogan atmadı. 

Yurt dışında görev yaparken Ermeni terör örgütleri tarafından şehit edilen diplomatlarımız için dün Ankara’da düzenlenen saygı yürüyüşüne katılanlar gözyaşlarına hakim olamadı

Dışişleri Bakanlığı emekli mensupları ve şehit aileleri, Ermeni terör örgütlerinin 1973 ile 1985 yılları arasında 40’ın üzerinde diplomat ve devlet görevlileriyle aile bireylerini acımasızca katletmeleri nedeniyle saygı yürüyüşünde bulundu. Emekli diplomatlar Ulus’taki Atatürk heykelinin önünden Sıhhiye’deki Atatürk heykeline kadar sloganlar atarak yürüdü. Ulus’taki Atatürk anıtı önünde toplanan grup adına konuşan emekli Büyükelçi Tugay Uluçelik, Ermeni terör örgütleri tarafından görevi başında birçok dışişleri mensubunun şehit edildiğini hatırlattı. Uluçelik, “1973 ile 1994 yılları arasında yurt dışında görevli diplomatlarımızı, devlet görevlilerimizi ve onların bir kısmının eş ve çocuklarını katletmişlerdi. Bu şekilde verdiğimiz şehit sayısı 40’ın üzerindedir. 3 resmi görevlimiz Asala’nın Ankara Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı terör eylemi sırasında şehadet mertebesine ulaşmıştır. Aynı dönemde 9 diplomatımız ve görevlimiz de Ermeni teröristlerin saldırısından hafif veya ağır yaralarla da olsa hamdolsun kurtulabilmişlerdir” dedi.

Acılarla dolu yıllar

Türk milletinin, çeşitli ülkelerden zulümden kaçan milyonlarca insana kapılarını açtığını belirten Uluçelik, kendisine soykırım zulmü yakıştırılabilecek bir millet olmadığını vurguladı. Uluçelik şöyle devam etti: “1915 yılı Osmanlı devleti için maalesef ömrünün her bakımından acılarla dolu son yıllarının belki de en acılısı olmuştur. 1915’in 100. yılında bu iftira kampanyası yoğunlaştırıp bugünlere zirve noktasına ulaştırdıkları hayali içinde bulunan Ermenistan devletini yönetenlerin ve onları destekleyen Ermenilerin güttükleri amacı çok iyi biliyoruz. Bu sapık emel ve amaç Türk milletinde bir suçluluk duygusu yaratarak devletimize 1915 olaylarını bir soykırım olarak kabul ettirmek ve akıllarınca bu suretle aziz vatanımızdan toprak koparabilecekleri ve gelecek nesillerimizi de muazzam bir borç yükü altında sokacak şekilde tazminat taleplerini gündeme getirebileceklerini bir siyasi ve hukuki zemin yaratabilmektir.”

Saygı duruşu yapıldı

Soykırım yalanını destekleyenlerin arasında Afrikalıları, Kızılderilileri ve Aborjinleri yok etmiş, on binlerce Tatarı sürgünlerde öldürmüş ülkelerin bulunmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Gruptan, “Kahrolsun Amerika, kahrolsun Rusya” sesleri yükselmesi üzerine Uluçelik, “Kimse kahrolmasın” karşılığını verdi. Yaşları bir hayli ilerleyen ve yürüme zorluğu çeken emekli büyükelçiler Polat Tacer ve TuluyTanç, anma etkinliğine tekerlekli sandalyeleriyle katıldı. Konuşmaların ardından şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İsimlerinin okunduğu tören sırasında şehit yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. “Tüm hayatlar değerlidir, Türklerinki de” dövizi açan grup üyeleri ellerinde şehit diplomat çalışanlarının fotoğraflarıyla saygı yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe genel seçimlere birlikte girme kararı alan SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve BBP eski Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.