Dışişleri'nden konseyin kararına sert tepki

Dışişleri'nden konseyin kararına sert tepki
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı onaylamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi yeniden denetim sürecine alan kararına ilişkin olarak "Bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz" tepkisini gösterdi. 

"Bir grup Avrupalının ülkemize yönelik bu dışlayıcı, ötekileştirici kararı esasen siyasi bir operasyondur" denen açıklamada "Bu karar, başta FETÖ olmak üzere, sadece ülkemiz değil bütün Avrupa sistemine ve değerlerine tehlike oluşturan terör örgütlerine hizmet edecektir. Bu durum Türkiye’yi AKPM ile ilişkilerini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır" ifadelerine yer verildi.

AB BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

"Bu kararın alınması için gösterilen Türkiye fotoğrafıyla gerçeklerin ilgisi yok" diyen Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, "Şaşırtıcı olan bir şey şu; AKPM gibi bir kurulda, bu üyelerin yarısının katıldığı bir toplantıda bu karar alınıyor" ifadesini kullandı.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Bakanı Ömer Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Şaşırtıcı olan bir şey şu; AKPM gibi bir kurulda, bu üyelerin yarısının katıldığı bir toplantıda bu karar alınıyor. Türkiye gibi bir ülke değerlendirilirken, böyle bir katılımda karar alınması yanlış. Bu kararın alınması için gösterilen Türkiye fotoğrafıyla gerçeklerin ilgisi yok. Bu darbe girişimi bir Avrupa ülkesinde ve Avrupa demokrasisine karşı oldu. Ardından Türkiye, 3.2 milyon mülteci barındırıyor, pek çok terör örgütüyle mücüdele ediyor kendi güvenliğini sağlamak için. Böyle bir ülkeye teşekkür edilmesi lazımdı. Türkiye'nin içinden geçtiği bu zor durumda, Avrupa ülkelerinin yapması gereken "Nasıl dayanışma içinde olmalıyız?" olmalıydı. AKPM'de daha önce bir karar alındığında da bunu söylemiştim. Herhangi bir dayanışma mesajı vermek yerine, zor şartlarda özgürlükleri koruyan Türkiye'ye karşı gerçekçi olmayan bir yaklaşım içerisindeler. Doğru iş birliği mekanizmaları üretmeleri gerekiyor.

Türkiye ile hiçbir dayanışma mekanizması üretilmedi. Bu zor koşullardan geçen demokrasimize, ülkemize karşı dışlayıcı bir tutum içerisindeler. Bu AB için de AKPM için de tarihi bir hatadır."

İlgili Haberler