Dişlerinde çürük olanlar şeker ve şekerli gıdalara dikkat edin

Dişlerinde çürük olanlar şeker ve şekerli gıdalara dikkat edin
Bayram ziyaretleri sırasında yapılan ısrarlara dayanamayarak, şeker, çikolata ve şekerli gıdaları fazla kaçıranların kâbusu diş ağrısıdır.

Tabii sağlıklı dişlere sahip olanlar bu konuda rahat. Ancak dişlerinde çürük olanlar yemek ile yememek arasında kaldıkları için iki türlü azap çekerler.  Adetlerimiz gereği sabah gezmesinden akşam ziyaretine kadar her gidilen yerde mutlaka ikramda bulunulur. Bu ikram, kahve, çay ve yanında tatlı şeklinde gerçekleşir genellikle. Bayramı diş ağrısı ile geçirmek istemeyenler için Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın, yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. İşte Doç. Dr. Ali Çağın’ın önerileri:

Bitter çikolata yiyin
* Bayram tatilini, diş ağrısı çekmeden geçirmek isteyenler, diş hekimi kontrolü için son bir hafta. Ağzında çürük bulunmayanlar istedikleri kadar şekerli gıda alabilir ancak çürük varsa, aşırı şekerli gıda tüketimi dişlerinizde ağrıya neden olabilir. Vakit kaybetmeden dişlerinizi kontrol ettirin. * Karamelli, lokumlu gibi dişe yapışan maddeler içeren şekerli gıdalar yerine bitter çikolatayı tercih edin. * Çantanızdan, diş macunu, diş fırçası ve diş ipinizi eksik etmeyin.  * Bayramda diş fırçalama sayısını, en az günde 3’e çıkarın, fırsat bulduğunuzda dişlerinizi fırçalayın. * Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız ağzınızı bol suyla çalkalayın ve bol su için. * Ara öğünlerde, dişlerde mekanik temizlik sağlayarak plak oluşumunu önleyen elma ve armut gibi sert meyvelerden tercih edin. * Diş çürümesini önleyen maddelerden olan “Xylitol” içeren sakızlar çiğneyin. 
* Özellikle çocukların diş bakımına şeker bayramında çok daha fazla dikkat edin. 3-6 yaş grubu çocukların dişlerini gazlı bezle silebilir, büyük çocukların dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz. 
* Şekerli gıdaları mümkünse ana öğünlerin hemen ardından alın. Ara öğünlerde yenen yiyecekler, dişler fırçalanmadığı için ağızda daha uzun süre kalarak çürüğe yatkınlığı artırabilir.