Diyarbakır Baro Başkanı öldürüldü

Diyarbakır Baro Başkanı öldürüldü
1 polisin şehit olduğu saldırılarda, Baro Başkanı Tahir Elçi başından vurularak öldü. Olay yerine giden savcıya roket atıldı. Çatışmalar günboyu sürdü...

Kurşun enseden girdi

Olay, Elçi’nin önceki çatışmada hasar gören “4 Ayaklı Minare” de 20 avukatla birlikte düzenlediği basın açıklaması sırasında meydana geldi. Toplantının bitiminde önce silah sesleri duyuldu, avukat ve gazeteciler kendilerini yere attı. Polisiler silahlarını çekip ne olduğunu anlamaya çalışırken, Elçi kanlar içinde yere düştü.

Ticari taksi ile geldiler

MOBESE kameralarına yansıyan görüntülerde, olay yerine gelen ticari taksinin yavaşladığı, polislerin araca yaklaştığı ve bir polisin aracın kapısını açtığı anda vurulup şehit olduğu bir polisin de yaralandığı görülüyor. Saldırganlar daha sonra araçtan inerek Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı sokağa yaylım ateşi açtı.

Otomatik silahlar...

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bir başsavcı vekili ve 2 cumhuriyet savcısı olay yerinde inceleme yaptığı sırada, üzerlerine otomatik silah ve roketatarla ateş açıldı. Başsavcı Solmaz ve beraberindekiler saldırıdan yara almadan kurtulurken, yola tuzaklanan bombanın patlatılmasıyla 2 polis yaralandı.

 

Diyarbakır Baro Başkanı öldürüldü

Başkan Tahir Elçi “4 Ayaklı Minare”de 20 avukatla birlikte basın açıklaması yaparken vuruldu. Olayda 1 polis memuru şehit oldu 2 polis yaralandı.

Diyarbakır’da daha önceki çatışmalarda hasar gören kentin simgelerinden “4 Ayaklı Minare”de 20 avukatla dün saat 10.30’da basın açıklaması düzenleyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi (49) öldürüldü. Saldırının ardından çıkan çatışmada yaralanan 3 polisten 1’i şehit oldu. Yaralı 2 polisin durumlarının ciddi olduğu belirtildi. Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan da yaralandı. Elçi, basın açıklamasını yapmasının ardından minarenin kurşunlardan hasar gören ayaklarına dövizleri bıraktığı sırada silah sesleri duyuldu. Bu sırada avukatlar ve gazeteciler kendilerini yere attı. Bölgede güvenlik önlemleri alan sivil polisler de silahlarını çekerek ne olduğunu anlamaya çalıştı. Elçi’nin bulunduğu yerden yeniden silah sesleri duyuldu. Bu arada Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarını dibine düştü. Basın açıklamasını izleyen gazetecilerle avukatlar çatışma arasında kaldı. Çatışmanın bitmesiyle birlikte yaralılarla Elçi’nin cenazesi hastanelere götürüldü.

Ensesinden girmiş

DHA muhabiri Felat Bozarslan’ın görgü tanıklarına dayanarak verdiği bilgiye göre sakallı bir kişi gruba ateş açtı, çatışma çıktı. Bu sırada Tahir Elçi vuruldu. Bozarslan, Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan’ın yaralı halde semtteki bir eve sığındığını ancak süren çatışma nedeniyle ambulansın gelemediğini belirtti. Kolundan yaralanan Aziz Aslan daha sonra hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından güvenlik güçleri bölgeyi çembere alarak giriş ve çıkışlara kapattı. Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Elçi’nin yapılan ön otopside ensesinden giren tabanca kurşununun sol kaşının üzerinden çıktığı belirlendi.

Saldırı Mobese’de

Bu arada saldırı sırasında yaşananlar Mobese kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde olay yerine gelen bir ticari taksinin yavaşlamaya başladığı anlarda sivil polislerin taksiye doğru yaklaştığı ve bir polisin aracın kapısını açtığı anda vurulup şehit olduğu bir polisin de yaralanarak ticari taksinin önüne düştüğü görülüyor. Saldırganlar taksiden inerek Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı sokağa yöneliyor.

Sokağa çıkma yasağı

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından Sur’da 6 mahalle ve 1 caddede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılması, bariyer ve hendekler içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ilçede Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahalleleriyle Gazi Caddesi’nde saat 13.00’ten itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.” Açıklamada söz konusu yasağa vatandaşların uymasının can ve mal güvenlikleri açısından önem arz ettiğine vurgu yapıldı.

 

Savcı ve heyetine roketatarlı saldırı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Başsavcı Vekili Gürkan Kütük, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte olay yeri incelemesi için 4 Ayaklı Minare’nin olduğu Balıkçılarbaşı semti Yenikapı Sokak’a gitti. Saat 15.00 sıralarında Başsavcı inceleme yaptığı sırada sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı. Bu sırada güvenlik önlemi alan polis zırhlı aracı geçerken yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 2 polis memuru yaralandı. Saldırı üzerine Başsavcı Solmaz ve beraberindekiler güvenli bir yere götürüldü. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ve güvenlik güçleriyle teröristler arasında sıcak temasın sağlandığı bölgede savcı ve heyetine yapılan saldırıda yaralanan polis memurları ambulanslarla hastaneye kaldırılaraka tedavi altına alındı.