Diyarbakır neresi ki!

Diyarbakır'da, bir öğretmenin, sınıfta tahtaya asılmış Türk bayrağının önünde Bozkurt işareti yaparken çekilmiş fotoğrafı yayınlandı.

("Başörtülü", "başı açık" gibi ayırıcı, sınıflandırıcı ifadeleri asla kullanmak istemem. Hükûmet edenlerin sınıflandırmasını, ötekileştirmesini, tercihlerini dikkate alarak, "başörtülü öğretmen"i gözlerine sokmak istedim.)

Önce bir haber çıktı: Ücretli çalışan öğretmene el çektirilmiş. Çok geçmeden bir haber daha... Valilik açıklıyor: "Öğretmene el çektirilmedi, kendisi istifa etti."

Neticede el çektirildiği veya kendi istifa ettiği iddiaları, bu fotoğraf yayınlandıktan sonra oluyor.

Bozkurt işaretli haberin verilişi de iç burkucu...

"Yer Diyarbakır" diye özellikle vurgulanıyor.

Diyarbakır neresi?

Bir başka ülkenin şehri mi?

Diyarbakır; Divanü Lügati't-Türk'ü tarihin dehlizinden gün ışığına çıkartan, Ali Emirî'nin memleketi.

Diyarbakır; 8 Şubat 1919 günü, Fransız generali Franchet d'Espérey'in bir fatih edasıyla Payitaht'a girişi karşısında "Kara Bir Gün" başlığıyla elîm hissiyatını kâğıda döken Süleyman Nazif'in memleketi.

Diyarbakır; "Türkçülüğün Esasları"nı yazan, Ziya Gökalp'in memleketi.

Diyarbakır; "Memleket İsterim" şiirinin şairi Cahit Sıtkı Tarancı'nın memleketi...

Diyarbakır; benim, senin, onun, hepimizin memleketi!

Bozkurt işareti yaptı diye bir öğretmene gösterilen bu hassasiyet neden?

Herhâlde bu hanım İstanbul'da, Ankara'da, başka şehirde, bir mektepte bu işareti yapsaydı sözü bile edilmeyecekti.

Ülkemiz için canlarını ortaya koyanlar, daha önce de yazdım, sınırlarımız içinde olsun, sınırlarımız dışında olsun, Bozkurt işareti yapanlar... Kaç şehidimizin Bozkurt işaretli görüntüsü yayınlandı. Dolayısıyla Bozkurt millî sembol... Her hâlde bir partiye mal edilemez.

(Bozkurt işareti Turanî bir işarettir. Türkiye'ye de Azerbaycan'dan gelmiştir. Sovyetler dağılıp bağımsızlık mücadelesi vermeye başladığında Azerbaycan'da ortaya çıktı. Millî mücadeleyi yürüten Elçibey'in lideri olduğu Halk Cephesi mensupları kullanmışlardır. Hatta daha eskiye gittiğimizde, Özbekistan'da, Sovyetler dağıldıktan sonra ilk Turan Derneği'ni kuran Cihangir Muhammed'in zamanında bana anlattığına göre, Kırımlı İsmail Gaspıralı'nın başlattığı Ceditçilik Hareketi'yle Taşkent'te Bozkurt işareti, 20. yüzyılın başlarında kullanılmış. Ayrıntıyı 2 Ocak 2012 tarihinde bu köşede çıkan "Bozkurt işaretinin kökü Orta Asya mı?" başlıklı yazımda verdim.)

Türk bayrağının önünde bozkurt işareti yaptığı için tehditle istifa ettirilen öğretmen, acaba Mısır'dan İhvânu'l-Müslimîn'den ithal Rabia işaretini yapsaydı, istifaya zorlanabilir miydi?

TBMM'de, Bozkurt işareti yapan milletvekilleri var. Millî Eğitim Bakanlığı'na bu öğretmenin istifaya zorlanıp zorlanmadığını soramazlar mıydı?

Öğretmen, sınıfta bir partinin amblemi önünde yapsaydı böyle bir işareti, tartışılabilirdi. Dikkat ediniz, Türk bayrağının önünde bu işareti yapıyor.

Neye içerliyorum biliyor musunuz?

Diyarbakır'da bu işaretin yapılmasının haber olmasına!

Türkiye'nin getirildiği hâle bakın!

Yazarın Diğer Yazıları