İç Güvenlik Paketi TBMM gündeminde

İç Güvenlik Paketi TBMM gündeminde
İkİ hafta üst üste ertelenen İç Güvenlik Paketi, salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Görüşmelerin 25 gün sürmesi bekleniyor.

İç Güvenlik Paketi TBMM gündeminde

132 maddeden oluşan İç Güvenlik Paketi temel kanun olarak 5 bölüm halinde görüşülecek. Yarın, AKP Grup önerisi getirerek, tasarıyı gündemin ön sıralarına almak için çabalayacak.

Görüşmeleri iki hafta üst üste ertelenen İç Güvenlik Paketi, yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Görüşmelerin 3 hafta ve en fazla 25 gün sürmesi bekleniyor. 132 maddeden oluşan İç Güvenlik Paketi temel kanun olarak 5 bölüm halinde görüşülecek. Yarın, AKP Grup önerisi getirerek, tasarıyı gündemin ön sıralarına alacak. Hafta sonu da çalışma kararının alınması bekleniyor. Paket bitene kadar Meclis hafta sonu da mesai yapacak. CHP, MHP ve HDP’nin sert bir şekilde muhalefet edeceği tasarının Genel Kurul görüşmelerinin sert geçmesi bekleniyor.
Tasarıda neler var
Polisin yetkilerinin önemli oranda artırılmasını öngören tasarı ile elle dıştan kontrol hariç, kişilerin üstü, aracı mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde ise sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, “havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan”, bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak. Bunları bulunduranlar 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak suç kapsamına alınacak.
Yüzünü gizleyene 5 yıl
Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. “Terör örgütünün propagandasına” dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.