"Doğal gazın tedarik zincirinde riskler oluştu"

"Doğal gazın tedarik zincirinde riskler oluştu"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgaz, gittikçe kıymetli hale geliyor.

Hele hele Ukrayna-Kırım kriziyle beraber yalnızca Türkiye'nin, Bulgaristan ve Romanya'nın değil aynı zamanda Avrupa'nın, Avusturya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin de tedarik zincirinde belli riskler, belli tereddütler oluştu" dedi. Yıldız, Kırşehir'in Mucur ilçesi Yazıkınık köyünde yapımı tamamlanan Botaş Kırşehir Kompresör İstasyonu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bu gibi tesislerin olmaması durumunda doğalgazla ilgili problemlerin daha fazla hissedileceğini söyledi. Son iki haftada Azerbaycan'dan gelen doğalgazın 8 gün kesildiğini ama vatandaşların, sanayicinin bunu hissetmediğini ifade eden Yıldız, bu tesisteki ünitelerin her birinin saatte 2 milyon 40 bin metreküp doğalgaz pompalama kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Doğalgazın önemine değinen Yıldız, şunları kaydetti:

Avrupa da dahil 

"Doğalgaz, gittikçe kıymetli hale geliyor. Hele hele Ukrayna-Kırım kriziyle beraber yalnızca Türkiye'nin, Bulgaristan ve Romanya'nın değil aynı zamanda Avrupa'nın, Avusturya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin de tedarik zincirinde belli riskler, belli tereddütler oluştu. Böyle bir sıkıntıyı öngörmüyoruz ama Türkiye'nin toplam doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12,5'i
Romanya, Bulgaristan üzerinden gelen yani şu anda kriz ihtimalinin olduğu hattan
sağlanıyor. O yüzden gerek doğu, batı, mavi akım gerekse diğer ülkeler olmak üzere girişimizi daha çok çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye gibi bin 800 kilometre uzunluğu olan bir ülkenin, ilerleyen, gelişen ve daima ileriye doğru hedefleri olan bir ülke için daha da önemli hale geliyor." 

640 milyon dolarlık depo 2016'da hazır

Tuz Gölü'nün altına 640 milyon dolara inşa edilecek doğalgaz depolama tesisinin ilk bölümü iki yıl sonra ikinci fazı da 2019 yılında devreye alınacak Kış aylarında artan tüketim doğalgazda darboğaza yol açarken, gözler yeraltı depolarına çevrildi. Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri faaliyete geçerken, Tuz Gölü'ne inşa edilecek deponun yapımına hız verilecek. 640 milyon dolarlık projenin ilk bölümünün 2016'da, ikinci fazının ise 2019'da devreye alınması için çalışmalar hızlandırılacak. Ülkelerin enerji planlamaları açısından ithalat kesintisi durumunda doğalgaz yeraltı depolama tesislerine ihtiyaç da artıyor. Bu gelişmeden yola çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ani talep artışlarını karşılamak için yeraltı depolama projelerini uygulamaya koydu.