DOĞALGAZ'IN OPEC'İ (2)

(Dünkü “Doğalgaz’ın OPEC’i” yazımın başında bana ait olmayan başka bir köşe yazısının bir bölümü girilmiş. Karamanlis’in Ankara ziyaretiyle ilgili o bölüm bana ait değil, düzeltiyorum.)
Rusya enerji Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Stanislav Naumovda Rusya’nın Gaz OPEC’i (gaz üreten ülkeler birliği) kurulmasına öncülük ettiğini vurguluyor. Naumov şunları söylüyor:
“Doğalgaz fiatları konusunda üretici ve tüketici taleplerini organize edecek yeni bir yapı konusunu görüşüyoruz. Yeni doğalgaz endüstrisi ile ilgili yatırım tavsiyeleri de müzakere ediliyor.”
Rus yönetimi, dünya doğalgaz üretimi ve fiatlarında belirleyici güç olabilmek için bu oluşuma destek veriyor. Nitekim bu durum, NATO tarafından 2006 kasım ayında hazırlanan ve üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarına gönderilen gizli bir raporda ilk kez dile getirilmişti. Raporda, Rusya’nın Cezayir, Katar, Libya, Orta Asya Cumhuriyetleri ve İran’ı da yanına alarak küresel doğalgaz karteli olma yolunda hızla ilerlediği bilgileri veriliyordu. Ancak raporun basına sızmasıyla Kremlin sözcülerinden Dimitri Peskov açıklama yapma gereğini duymuş ve “iddiaları” deli saçması olarak nitelemişti.
Yeni Doğalgaz üreten ülkeler örgütü projesini yaşama geçirmek amacıyla kolları sıvayan Putin yönetimi adımlarını belli ve güçlü bir ulusal stratejiye göre atıyor. Böylece enerji kaynaklarının odak noktası olduğu enerji emperyalizminin petrol ayağı Orta Asya ve Hazar petrollerinin geçiş yollarını denetlemeye çalışırken, aynı zamanda ikinci ayak olan gaz ihraç hatları ve üretici ülkeler üerinde neo-emperyal baskı kuruyor. Burada amaç hem Batı’yı merkezi Moskova olan enerji jeopolitiğinden dışlayarak kendi amaçlarına bağımlı kılmak hem de yeni gaz örgütü aracılığıyla gelecekte doğalgazın küresel kullanım ve satışını, fiat ve arzını kendi çıkarlarına göre ayarlamak...
Böylesi bir tehlikeli konjonktürde Türkiye ne yapmalı?
Öncelikle gaz üzerinde Rus ağırlıklı OPEC’e karşı çıkmalı; gaz üreticisi Türk Cumhuriyetleri ve diğer Müslüman ülkelerle gazın geçiş ve dünyaya çıkış terminali olarak ortak anlaşmalar ve gaz üreten ile taşıyıp pazarlayan ülkeler işbirliği örgütü projesi hazırlayarak hayata geçirmeli.
Türkmenistan üzerinde baskı kurmalı. Gerekirse Türkmen muhalefetini destekleyerek Aşkabad’ı Nabucco projesine destek vermek için zorlamalı.
Çünkü önümüzdeki dönem gaz savaşları dönemidir.

Yazarın Diğer Yazıları