Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi

Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi
İstanbul'daki Kudüs Zirvesi'nden tarihi bir çağrı yapıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nden sonra yapılan açıklamada, Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi. 

Sonuç bildirisinde, uluslararası topluma Doğu Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanıma çağrısı da yapıldı.

"ABD YÖNETİMİ BARIŞ SÜRECİNDEKİ ROLÜNDEN ÇEKİLMELİ"

İslam İşbirliği Teşkilatı sonuç birdirgesinde, "ABD yönetimi barış sürecindeki rolünden çekilmeli. ABD geri adım atmazsa,tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" çağrısı da yapıldı. 

İİT'NİN SONUÇ BİRDİRGESİNDE ÖNE ÇIKAN MADDELER: 

Doğu Kudüs'u Filistin'in başkenti olarak ilan ediyoruz.

Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.

ABD'nin Kudüs kararını kınıyoruz

ABD'nin kudüs kararı Filistin halkının haklarına saldırıdır

ABD barış sürecindeki rolünden çekilmeli

ABD gerim adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacak

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇAĞRI YAPMIŞTI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvedeki konuşmasında dile getirdiği, "Tüm dünyayı Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımaya çağırma" önerisi, sonuç bildirisine de yansıdı. 

İslam ülkeleri, bildiride Doğu Kudüs’e ilişkin kararlarını teyit ederek, uluslararası toplumun çağrıya olumlu yanıt vermesini istedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul’da 13. İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi yapıldığı sırada Moskova’dan kritik bir açıklama geldi. Rus lider Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tutumunu biliyoruz ancak şimdiki durumda bu tutum Rusya’nın tutumuyla örtüşmüyor. Bizim hem Kudüs, hem İsrail-Filistin ihtilafının nasıl çözüme kavuşturulmasını istediğimizi herkes gayet iyi biliyor” dedi.

NET BİR YANIT VERMEKTEN KAÇINDI

Başkent Moskova’da Rus basını için düzenlenen bir bilgilendirme toplantısında konuşan Peskov, gazetecilerden gelen, “Peki Türkiye’nin şimdiki tutumu krizin çözümü bakımından yapıcı mı, yoksa olumsuz mu?” sorusuna ise net bir yanıt vermekten kaçındı. Peskov, “Az önce söylediklerime ek olarak hiçbir şey söyleyemem” dedi.

İKİ GÜN ÖNCE PUTİN FARKLI KONUŞMUŞTU

Bu açıklamadan iki gün önce ise Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin attığı Kudüs adımının ne anlama geldiği hususunda Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını dile getirmişti.

ERDOĞAN'DAN SERT AÇIKLAMALAR

"İİT’nin varlık gayesi Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasıdır. Bugün de İİT’nin tarihi misyonun gayesine yakışır kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirdik.

Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs’ün sahipsiz olmadığını göstermiş olduk. Trump’ın açıklamasının ilk işaretleri gelmeye başladığı andan itibaren İTT dönem başkanı olarak yoğun mesai sarf ettik.

Bu kararın gayrı meşru ve kabul edileme olduğunu anlattık. Taraf olan bir ABD’nin artık İsrail ve Filistin arasında arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. Arabuluculuk konusu artık İİT’nin tüm yetkilileriyle görüşmez suretiyle kim olacağının görüşülmesi lazım. Çünkü taraf olanla değil tarafsız olanlar bu süreç yürütülebilir.

'TRUMP EFENDİ BUNUN GAYRETİ İÇİNDE'

Şimdi İsrail topraklarının neredeyse tamamına yerleşmiş durumda. Onunla da doymuyorlar hepsini almak istiyorlar. Şu anda Trump Efendi bunu gayreti içinde. Neden? Çünkü evangelist ve siyonist mantığın ürünüdür bu.

Bu siyonist mantık Sultan Abdülhamit’e yaptıramadıklarını yapmanın gayreti içindeler. Trump’ın ilan ettiği bu kararın bizim indimizde kıymeti harbiyesi yoktur. Sivas’ta da söyledim, kendi çalar kendi oynar.

Bu kararın Hıristiyanların Kudüs üzerindeki haklarını da gasp ettiğini biliyoruz. Maduro’yu davet ettik. Venezuela nire, Türkiye nire. Sağ olsun geldi. Sayın Papa, pek çok ülke liderleriyle biz ayrıca bir telefon diplomamasisi de yürüttük. 

'HATADA ISRAR ETMENİN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR'

Kudüs’e özgürlük başlıklı İstanbul deklarasyonu imzalandı. Hatada ısrara etmenin kimseye faydası yoktur. ABD makamlarının bu yanlış kararlarından bir an önce dönmelerini bekliyoruz. Buradan bir ittifak doğmuştur.

Kudüs’ün kaderi kandan beslenen, çocuk, kadın, yaşlı demeden öldürerek sınırlarını genişleten bir ülkenin eline bırakılamaz. Down sendromlu bir çocuğu işkence yaparak sürükleyip götürüyorlar.

'BU İSRAİL'İN Mİ ARKASINDA DURUYORSUN'

Ufacık bir kız. Annesi yavrusuna sarılıyor. Onlar gelip dipçikle anneyi döverek, işkence ederek, herkesin gözü önünde bunu yapıyor. Daha da ileri gidiyorum bu çocukları döverek demir kafeslerin içine koyuyorlar.

Ey Trump sen bu İsrail’in mi arkasında duruyorsun. Ben normal karşılamaya başladım. Savunur. Çünkü YPG’yi, PYD’yi DEAŞ’a karşı cepheye süren Trump bunu da yapar. İsrail aleyhinde alınan onca karar rağmen haritada gösterdiğim gibi Filistin’deki yasa dışı faaliyetlerini sürdürüyor."

İlgili Haberler