Doktorlar yurt dışına itilince Türkiye Avrupa sonuncusu oldu

Doktorlar yurt dışına itilince Türkiye Avrupa sonuncusu oldu
Kötü çalışma koşulları ve uğradıkları şiddet nedeniyle doktorlar yurt dışına gidince Türkiye Avrupa’da sonuncu oldu. Yapılan araştırmada Türkiye doktor sayısında Avrupa sonuncusu oldu.

Türkiye son yıllarda doktorun yurtdışına göçünü tartışırken, Avrupa'dan dikkat çekici bir veri geldi.

Türkiye doktor sayısında Almanya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya'nın (213 bin) ardından beşinci sırada bulunuyor. Ancak nüfusa göre hesaplandığında durum değişiyor.

2021 yılı verilerine göre Türk vatandaşları senede ortalama 8 defa muayene olmak için doktora gidiyor. Türkiye bu alanda Avrupa ülkeleri içinde üst sıralarda yer alıyor. Ülkedeki toplam hekim sayısı açısından Türkiye yine üst sıralarda yer almasına rağmen nüfus dikkate alındığında durum tam tersi.

Euronews’te yer alan habere göre, kişi başına düşen doktor sayısı açısından Türkiye Avrupa'da son sırada yer alıyor.

Yıllık doktora gitme sayısı ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın açıkladığı 2021 yılı verilerine göre bu sayı 2 ile 11 arasında değişiyor.

İlk sırada 11 defa ile Slovakya bulunurken İsveç 2,3 defa ile son sırada. Türkiye'de ise bir kişi yılda ortalama 8 defa doktora gidiyor.

Türkiye bu alanda 29 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada yer alıyor. Almanya 9,6 kere ile ikinci olurken ardından Macaristan (9,4 defa) ve Hollanda (8,6 defa) geliyor.

Bu sayı Fransa'da 5,5 olurken Yunanistan'da 2,7.

Öte yandan COVID-19 salgını döneminde muayene sayısında bir düşüş yaşandı. Salgın öncesi 2019 yılında Türkiye'de bir kişi senede ortalama 9,8 defa doktora gidiyordu. Bazı ülkelerde ise çok daha keskin düşüşler yaşandı. Örneğin İtalya'da 2019'da 10,4 olan muayene sayısı 2021'de 5,3'e düştü.

MUAYENE SAYISINDAKİ FARK

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre muayene sayısında ülkeler arasında bu kadar fark olmasının çeşitli sebepleri olabilir. Bunların başında bazı ülkelerde hemşire ve diğer sağlık görevlilerin önemli rol üstlenmesi. İsveç ve Finlandiya buna bir örnek. Bu durum doktora ihtiyaç oranını düşürüyor.

Doktorların baktıkları hasta başına ücret aldıkları ülkelerde ise bu sayı daha yüksek. Buna örnek Slovakya ve Çekya.

KAÇ DOKTOR VAR?

Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye'de bulunan toplam hekim sayısı 183 bin 569 oldu.

Zirvede ise 377 bin hekim ile Almanya yer alıyor.

Türkiye doktor sayısında Almanya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya'nın (213 bin) ardından beşinci sırada bulunuyor.

Ülkelerin nüfusu birbirinden oldukça farklı. Bundan dolayı asıl olan kişi başına düşen doktor sayısı. 2021 yılı verilerine göre Avrupa'da kişi başına düşen doktor sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye. Türkiye'de 100 bin kişiye 218 doktor düşüyor. Zirvede ise 629 doktor ile Yunanistan var.

Diğer bazı ülkelerde 100 bin kişiye düşen doktor sayısı ise şöyle: Portekiz 562, Norveç 516, Almanya 453, İtalya 411, Hollanda 390, Belçika 325 ve Fransa 318.

Türkiye'de doktorlar başta olmak üzere sağlık görevlileri sık sık şiddet mağduru oluyor. Türkiye'den yurt dışına giden doktor sayısı da son yıllarda giderek artıyor. Türk doktorların ilk tercihi Almanya oluyor.

İlgili Haberler