Dolandırıcılıkta yeni taktik

Dolandırıcılıkta yeni taktik
Kart aidatlarını, bankadan çekilen kredilerin dosya masraflarını geri alacağız diye aradıkları vatandaşları tuzağa düşüren dolandırıcılar çağrı merkezi kurup, reklam filmi çekiyor.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kredi kart merkezi, tüketici hukuku birliği gibi farklı isimler altında tüketicileri arayan dolandırıcılar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatlarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerine verilen ücretsiz dilekçeleri 700 liraya varan bedellerle satıyor” dedi. Ağaoğlu, dolandırıcıların, çağrı merkezi kurdukları, reklam filmi dahi çektiklerine işaret etti. Ağaoğlu, bankaların, kredi verirken tüketicilerden aldığı hukuksuz dosya masrafı ve kredi kartı aidatlarının geri alınmasıyla ilgili tüketici hakem heyetleri ve mahkemelere yoğun başvuru olduğunu söyledi. Birçok tüketicinin bu konuda bilinçsiz olduğunu ve nasıl hareket edeceğini bilmediğine dikkat çeken Ağaoğlu bazı dolandırıcıların da bu durumu haksız kazanca çevirmeye başladığını ifade etti.

700 TL’ye satıyorlar
Tüketici örgütlerinin bu konuda vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiğini dile getiren Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Derneklerin internet sitelerinde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelere yapılacak başvurulara ilişkin dilekçeler bulunuyor. Bir tık ile bunlar indirilebiliyor. Olmadı, dernekleri aradıklarında ücretsiz hizmet sunuluyor. Ancak son aylarda kredi kart merkezi, tüketici hukuku birliği gibi farklı isimler altında tüketicileri arayan dolandırıcılar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatlarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerine verilen ücretsiz dilekçeleri 700 liraya varan bedellerle satıyor. Size ne kadar kredi kullandığınızı soruyorlar. Ardından adresi alıp size postayla kredi kartı formu ile ücretsiz dilekçeleri gönderiyorlar. Kredi kartı formunu dolduruyorsunuz ve ücretsiz 2 dilekçeye 700 liraya varan bedeller ödemiş oluyorsunuz.” Bu konuda iletişim merkezleri bile kurulduğunu ve açıkça suç işlendiğini belirten Ağaoğlu, bazı televizyonlarda reklamlarının bile yer aldığını hatta bu yollar para kazanıp reklam hazırlayan bazı kişilerden çekilecek reklam filminde oynaması için teklif aldığını söyledi.