Dolar 3.4085 ile yeni bir rekor kırdı

Dolar 3.4085 ile yeni bir rekor kırdı
Fed Başkanı Janet Yellen'in dün yaptığı konuşmasında faiz artırımı sinyali vermesiyle dolar/TL 3.40'ı da geçerek yeni rekor kırdı. Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Fed'in faiz artırımını ertelemesi de ihtimaller arasında gösteriliyordu.

Dolar/TL, rekor kırmaya devam ediyor. Kur, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3.4085'ü görerek tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL saat 13.50 itibari ile bankalararası piyasada 3.3875 seviyesinden işlem gördü.

Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 17.30'da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 3.38 seviyesinde güne başlamıştı.

EURO DA REKOR KIRDI

Euro/TL'de 3.6124 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 13.50 itibari ile 3.5964 seviyesinden işlem gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL'deki kırılganlığı artırıyor. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL'de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Bütün bu gelişmeler ise TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olmasına neden oluyor.

 

İlgili Haberler