Dolar, euro ve sterlin'den tarihi zirve!

Dolar, euro ve sterlin'den tarihi zirve!
Dolar endeksindeki düşüşe rağmen TL negatif ayrışmayı sürdürdü ve dolar/TL 4.62'yi geçerek bir rekor daha kırdı. Euro ise tarihi zirveyi 5,46'nın üzerine taşıdı.

Para piyasasında hareketli bir gün yaşanıyor. Dolar endeksindeki gevşemeye rağmen dolar/TL'de tansiyon düşmedi ve dolar/TL'de zirve 4,62'nin üzerine taşındı. Euro tarihi zirvesini 5,46'nın üzerine çıkardı.

Dün 4,60'tan geri gelen dolar kuru, sabah ilk işlemlerde 4,58 civarındaydı. Bir ara yönünü aşağı çeviren kurda düşüş 4,54 civarında son buldu ve yeniden yükselişe geçti. Öğle saatlerinde 4,59 civarında yatay seyreden kur bir anda 4,6227'ye kadar çıktı. Kur, saat 13:55'te 4,6180 seviyesinde yer aldı.

Dün 5,4142 ile rekor kıran euro/TL ise bugün bir zirve daha gördü. 5.4620'ye kadar çıkan euro/TL aynı dakikalarda 5.4550 seviyesindeydi.

Aynı dakikalarda dolar endeksi yüzde 0,2 düşüşle 93,26'da yer alırken, euro/dolar paritesi 1,18'in hemen üzerinde bulunuyordu.

Bankacılar iç siyasi gelişmelerin ve küresel piyasaların yakından takip edildiğini TL'ye özgü artan baskı sonrası Merkez Bankası'nın olası adımlarının ve/veya açıklamalarının da yakından izlendiğini belirtiliyorlar.

Güne alıcılı başlayan Borsa İstanbul ise, günün ilk yarısını bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yüzde 0,83 yükselişle 103.102’den kapattı.

Piyasalar sert satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası'nın (TCMB) olası adımlarını yakından izliyor. Bankacılar ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin güven tesisi adına bazı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekiyor.

Birçok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor.

TCMB'den 7 Haziran'dan önce faiz adımı beklentisi TL'nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.

Öte yandan bankanın olası bir faiz adımı öncesi ihracatçılara Eximbank aracılığı ile sağlanan reeskont kredisi geri ödemelerinin TL cinsi yapılması hakkını getirebileceği belirtiyor. TCMB'nin geçmişte de attığı bu adım piyasalarda aynı miktarda döviz talebini azaltıyor.

Piyasalarda devam eden endişeler ardından döviz likiditesine yönelik bir dizi adım atan TCMB geçen hafta da "gerekli adımlar atılacak" açıklaması yaptı. Döviz likiditesi adımları TL'deki satış baskısını tersine çevirmedi ancak piyasalarda TCMB'nin rahatsızlığını göstermesi açısından "sözlü müdahale" olarak algılanan açıklama ise kuru tarihi zirvesinden bir süre uzaklaştırdı. Ancak bu da TL'ye kalıcı bir iyimserlik getirmedi.