Dolar kuru ne kadar oldu?

Dolar kuru ne kadar oldu?
Merkez Bankası'nın hamlesinden sonra bir miktar düşen dolarda dalgalanma devam ediyor. Dolar/TL güne 4,74 seviyelerinde başladı.

AKP’nin 24 Haziran seçimlerine ilişkin yayımlanan seçim beyannamesinde istikrarlı ve güçlü ekonomi vurgusu yapıldı. Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesinin esas olmaya devam edeceği belirtildi.

Beyannamede makroekonomik istikrarı kararlılıkla sürdürecek; yüksek, nitelikli ve kapsayıcı büyüme ile istihdama öncelik verilmeye devam edileceğine vurgu yapıldı.

“Ekonomimizin en önemli çıpası olan mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz” görüşünün de yer aldığı metinde “AK Parti, enflasyonla mücadelede çok başarılı bir sicile sahiptir. Uygulayacağımız kararlı politikalar ile enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz” denildi.

Beyannamede takip edilecek büyüme modeliyle, ithalata olan bağımlılık azaltılarak cari açığın yapısal sorun olmaktan çıkarılacağı da belirtildi.

Beyannamenin “Enflasyon ve Para Politikası” başlıklı bölümünde ise temel prensibin enflasyonun kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli oranlarda tutulması olduğuna dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“Bu prensiple, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek konusundaki kararlılığımız devam edecektir. Önümüzdeki dönemde de finansal istikrarı gözetme ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile uygulanacak politikalar, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir.”

Makroekonomik istikrarın sağlanmasında temel öncelik “fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek” olarak özetlendi. Beyanname şöyle devam etti:

“Para politikası, maliye politikasıyla eşgüdüm içerisinde sürdürülecektir. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecektir.”

Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürüleceğine de değinilirken, “Döviz piyasaları yakından takip edilecek, gerektiğinde dengeleyici döviz likiditesi araçları kullanılmaya devam edilecektir” görüşüne yer verildi.

Maliye politikasının fiyat istikrarının sağlanmasında destekleyici olacağına da dikkat çekilirken enflasyonda katılığa neden olan yapısal unsurların belirlenmesi ve giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, kamu tarafından yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve vergi ayarlamalarının enflasyon tahmin ve hedefleri ile uyumlu olacağı da belirtildi.

Beyannamede bugüne kadar uygulanan politikalarla “maliyet enflasyonunun temel belirleyicilerden biri olan yüksek faizlerin düşürüldüğüne de dikkat çekilerek “2002 yılında gösterge tahvil faizi yüzde 70 seviyelerinde iken, faizlerde önemli bir düşüş süreci yaşanmış ve 2010 yılından itibaren gösterge tahvil faizi yüzde 10’lu seviyelerin altında seyretmiştir” denildi.