Doların çıkışını üç gün önceden bilen adam açıkladı

Doların çıkışını üç gün önceden bilen adam açıkladı
Dolar kamu bankalarının satışı ile uzun süre 7 liranın altında tutuldu. Ancak son bir haftadır 7 TL’nin üzerinde alıcı buluyor. İşte doları yükselten 6 neden;

Remzi ÖZDEMİR / ÖZEL HABER

Dolar/TL kuru 7 TL'nin üzerinde seyrediyor. Peki dolar neden yükselişe geçti? İşte doları yükselten 6 neden;

1-Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, geçen hafta bir toplantı yaparak enflasyon hedefini 8.2’den 7.4’e düşürdü. Bu ekonomistler tarafından faiz indiriminin devam edeceği şeklinde algılanmasına neden oldu.  Çünkü Türkiye’de yıllık enflasyon ortalaması yüzde 12. Mevduat faizleri ise yüzde 7 civarı. Bu şartlarda parasını mevduata yatıranlar reel anlamda zarar ediyor. Doğal olarak parayı mevduata değil dolara yatırıyor.

2-Faiz indirimi TL’yi korumasız bıraktı. Dünyadaki bütün iktisatçıların ortak bir görüşü, dolara karşı faiz, faize karşı dolar kılıcı çekilir.  Yani doları düşürmek için faizi yükseltmelisiniz. Türkiye ise bunun tam tersini yaptı ve dolar yükselirken faiz indirimine gitti.

3-Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğü iddiası konuşuldu.  Mahfi Eğilmez gibi önde gelen iktisatçılar, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin eksiye düştüğünü yazdı. Bu ekonomistlerin hesaplamaları doğal olarak panik yarattı. Bu konuda Merkez Bankası’nın verilere dayalı olarak yalanlama yapmaması ve sadece Bakan Albayrak’ın “rezervlerimiz fazlasıyla var” cümlesi itibar görmedi. Panik alışlara neden oldu.

4-Bakan Albayrak’ın yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantının iyi geçmediği yolunda iddialar dövize talebi arttırdı.  Toplantıdan birkaç saat sonra Londra merkezli işlemler doların 7.260 TL’ye kadar yükselmesine neden oldu.

5-Türkiye bir yandan döviz rezervlerimiz yeterli derken, değer yandan da başta FED olmak üzere birçok ülkeden swap yolu ile döviz arayışına girdi. Bu Türkiye’nin sıkıştığı yolunda izlenim yarattı.

6-Londa’da bulunan spekülatörler özellikle de açığa satış konusunda uzmanlaşmış olanlar Türkiye’nin zayıf olduğunu gördü bundan faydalandı.  TL üzerinden kolay para kazanmak için açığa satış yaptılar. Türkiye güçlü bir rezervi olmadığı için satışla değil, yasaklama ile tedbir almaya çalıştı.

İlgili Haberler