Dolar örtülü faiz helal mi? - Kerim Yılmaz

Dolar örtülü faiz helal mi? - Kerim Yılmaz
Siyaseti talepkârlar yerine kanaatkârlar yapmalı ki, siyasette ahlak, yönetimde adalet olsun...

Hukuki açıdan sorunlu, mali açıdan tehlikeli, siyasi açıdan belirsiz KKM (kur korumalı mevduat) ile DEM (dövize endeksli mevduat) hiç bir işe yaramaz. Kısa vadeli algı(KVA) enstrümanı olan bu sistem 3 ay bile dayanamaz. Medya bombardımanıyla kandırılmaya çalışılan halk güvenemediği için dövizini bozdurmuyor.  MB ve BDDK verilerine göre swap, kayıt dışı giriş ve içeride tehditle işadamlarının bozdurduğundan başka döviz artışı yok. 

Anadolu''da ''''Bindiğin at mı, eşek mi toz duman dağılınca gör'''' denir. Görülmeye ve sorgulanmaya başlandı. 

1-AKP ne oy vermiş ahali Reis''in faiz karşıtı konuşmalarla doları daha yükselteceğini düşündüğünden,17''den alıp bir gecede ve ötekiler neyse de partililerine dahi satış imkanı verilmeden 12''lere düşürülmesinden dolayı sadece kızıyor ama bozdurmuyor.

2-Muhafazakar- miliyetçi kesim bir yandan dolara endeksli ucu açık ''''örtülü faizin'''' helal-haram tartışmasını yapıyor. Diğer yandan yerli milli sloganı atıp milli paramızı dolara endeksleyenlerin nerenin yerlisi, kimin millisi olduğundan kuşkulanıyor.

3-Genel ahlak sahipleri insani ve vicdani düşünüşle mevduatı olmayan fakirlerin, mevduat sahibi zenginleri fonlamasına karşı çıkıyor. Eşzamanlı yayına giren kamu bankası reklamındaki güçlü liranın neden yol, köprü ve havalimanı yapan KÖİ müteahhitlerine değil de halka pompalandığına sinirleniyor.

4-Aklı başında ekonomistler bu kurnaz ve cingöz sistemin sonunun hiper enflasyon olacağını görüyor. Sanal enstrümanlı finans piyasasının kendisine tercih edilmesi  reel piyasada tedirginlik artıyor.  

5-Asarım keserimli söylemle ucuzlama olmayacağı, çarşı-pazar ve markette etiketlerin değişmeyeceği de aşikar. Üretici çoğu ithal hammaddesini 15-16-17 kurdan aldığı malın fiyatını indirip zararına piyasaya vermez. Fiyatların düşmediğini gören ahali de elinden başka bir şey gelmediğinden sessizce bekler. 

Algı tuzağına düşen muhalifler de dahil buradan iktidar lehine bir sonuç çıkacağı yorumunu yapanlar fena halde yanılıyor. Sonuçta en fazla doların artışı kadar gelir edecek ahali dövizini niye bozdursun ki, o zaten cepte diye düşünüyor. Devlet destekli manipülasyonla sert düşüşünden kimlerin ne kadar vurgun yaptığını da merak ediyor ve konuşuyor. Enflasyonu indiremeyecek tersine füze gibi çıkaracak bu dümenden- tıpkı 1960,1970''lerde  yapılan Dövize Çevrilebilir Mevduat gibi- işin sonunda zarar görenin kendisi olacağını da biliyor.
  
***  

Siyasi kurnazlıklar kısa vadede yapana yarar sağlar da uzun vadede topluma zarar verir. Jean Monnet “Siyasette iki tip insan vardır; bir şeyler yapmak isteyenler ve bir şeyler olmak isteyenler” der. Batı toplumları bu gerçeği çok önce gördükleri için bugün ileri düzeydedir. Ne yazık ki Şark''ta sair alanlarda olduğu gibi siyasette de hala tuzak kurma, pusu atma zihniyeti egemendir. Adı kur korumalı konsa da aslında siyaseti saltanatı koruma kurnazlığı olan programın topluma iyi anlatılması aydın sorumluluğu faslında bir vatan vazifesidir. 

Ülkemizin periyodik olarak bu tür düzen ve dümenlere muhtaç ve böyle siyasetçilere mecbur kalması sizce de çok kötü değil mi? Esasen basit kurallı bir oyunun her defasında halkın zararına siyaset esnafının yararına sonuç vermesi kader mi, yoksa tesadüf mü? Ahali sorgulamaya ne kadar erken başlarsa o kadar memleketin hayrına olacaktır. Son söz; Siyaseti talepkârlar yerine kanaatkârlar yapmalı ki, siyasette ahlak, yönetimde adalet olsun..