Dolar sahipleri ters köşe oldu! En yetkili isim açıkladı: O uygulama kalkıyor mu?"

Dolar sahipleri ters köşe oldu! En yetkili isim açıkladı: O uygulama kalkıyor mu?"
Dolar kurunda yaşanan ani artışları baskılamak için Aralık 2021'de yürürlüğe konan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, Hazine'ye getirdiği yük nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. KKM'de biriken toplam paranın 3 trilyon doları geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, uygulamanın geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Haziran 2018 seçimlerinin ardından dolar kurunda yaşanan sert yükselişler, 2021 yılının son çeyreğinde önlenemez bir boyuta ulaşmış, AKP iktidarı dövizin ateşini dindirmek için son çare olarak 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirmişti.

TOPLAM PARA 3 TRİLYON LİRAYI AŞTI

Aradan geçen yıllarda KKM'de biriken para 3 trilyon doları aşmasına karşın dolar/TL paritesinin yükselişi engellenemedi ve KKM, Türkiye ekonomisinin elini kolunu bağlar bir hale geldi. Havuzda biriken paranın bu denli yüksek olması, KKM'nin tasfiye edilmesi halinde yeniden dolara kaçışların yaşanabileceği tehlikesini doğururken, ekonomistler böyle bir senaryoda Türkiye tarihinin en büyük kur kriziyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekiyor.

İlk aşamada 1 yıl süreyle getirilen uygulama Aralık ayında uzatılmıştı. 28 Mayıs sonrası göreve gelen yeni ekonomi yönetiminin KKM'yi sonlandırmanın yollarını aradığı iddia edilirken, hükümetin ekonomi politikalarında etkin rol oynadığı belirtilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, canlı yayında KKM'nin geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

"KKM'Yİ KALDIRMAK GİBİ BİR GÜNDEMİMİZ YOK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 'KKM ne zaman kalkacak?' sorusuna "Şu anda böyle bir gündemimiz yok. KKM'nin tamamını Merkez Bankası yönetecek. Bütünlük içerisinde süreç yönetilmiş olacak. KKM'nin amacı kur istikrarını korumak." şeklinde yanıt verdi.

Ayrıca Yılmaz, yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını söyledi.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Seçimle birlikte Türkiye siyasi istikrarını pekiştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız güven tazeledi. Ekonomi belirsizlikten hoşlanmaz. Ekonomik aktörler güven ister. Siyasi anlamda önemli bir eşiği geçtik. Teknik olarak da belirsizlikleri ortadan kaldıracak çalışmalar sürdürüyoruz. Para politikası ekonomik politikanın bir bölümünü temsil ediyor. Ekonomi ekip işi. Bütün çalışmaların özetlendiği döküman orta vadeli program. Maliye politikası detayları ile yer alacak programda. Çok önemli dönüşümler yaşadık son günlerde. Bunun getirdiği mali yükler var. Ukrayna savaşından küresel ortama bütçeyi etkileyen süreçler var. Tüm bunlar orta vadeli programda netleşmiş olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar