Dolar sahiplerinin yüreği küt küt atacak: Merkez Bankası'nın 5 gün sonra alacağı karar açıklandı

Dolar sahiplerinin yüreği küt küt atacak: Merkez Bankası'nın 5 gün sonra alacağı karar açıklandı
Yıllardır sürdürülen ekonomi politikalarından 'U' dönüşü yaparak vazgeçen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son 2 toplantıda faiz artırarak 'parasal sıkılaşma' sürecine girildiğini ilan etmişti. TCMB'ye atanan 3 başkan yardımcısının ardından gözler 24 Ağustos tarihli PPK toplantısına çevrilirken, AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler alınacak kararın ne olacağına yönelik tahminlerde bulundu.

Uluslararası faktörlerin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları da Türkiye'de dolar kurunun Türk lirası karşısındaki değerini belirleyen en önemli etmenler arasında yer alıyor.

YENİ YARDIMCILAR FAİZ KONUSUNDA SORUMLULUK ALACAK MI?

Yıllardır tüm uyarılara rağmen AKP'nin güdümünde faiz karşıtı bir politika izleyen Merkez Bankası, 28 Mayıs seçimlerinin ardından büyük bir anlayış değişikliğine giderken, haziran ve temmuz ayında yapılan toplantılarda faiz artışları gerçekleştirildi.

İlk toplantıda 650, ikinci toplantıda ise 250 baz puan artırım gerçekleştirilen TCMB'nin hamleleri piyasalar tarafından yetersiz olarak değerlendirilirken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yanına atanan 3 yardımcı liyakat açısından ekonomistlerden tam not aldı ve gözler Ağustos ayında yapılacak toplantıya çevrildi .

"POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 20'YE YÜKSELTİLECEK"

24 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde alınacak faiz kararına yönelik tahminlerin yer aldığı AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin tamamı politika faizinin bu toplantıda da artırılacağını düşünüyor.

Faiz artırımı bekleyen ekonomistlerin en düşük tahmini 100 baz puan olurken, en yüksek tahmin ise 250 baz puan olarak kayıtlara geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz artırımlarına karşı olduğuna yönelik iddiaların ardından faizlerin yüzde 20'nin üzerine çıkartılmasının mümkün olmadığı dillendirilirken, iktisatçılar ise faizlerin enflasyon seviyelerine yükseltilmemesi halinde kur artışlarının devam edeceği uyarısında bulundu.

AA Finans'ın 15 ekonomist ile gerçekleştirdiği ankette toplantı sonrasında politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00'dan yüzde 17,50'ye yükseltilmişti.

MERKEZ BANKASI YIL SONU İÇİN 30 LİRAYI İŞARET ETTİ

Her ay yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısını paylaşan Merkez Bankası ise cari yıl sonu için dolar kurunu 30 lira seviyelerine yükseltti. 40 katılımcının görüşlerinin ortalamasına göre 31 Aralık 2023 itibariyle dolar/TL paritesinin 30 lira seviyelerine yaklaşması beklenirken, geçtiğimiz yıllarda sürdürülen 'kuru baskılamak' maksatlı arka kapı müdahalelerinin ise son bulacağı tahmin edilmekte.

TOPLANTI SONRASINDA DOLAR YÜKSELECEK Mİ?

Piyasalar, geçtiğimiz ay olduğu gibi toplantıdan 250 baz puanlık bir artış kararının çıkacağını ön görerek fiyatlamasını yapmış olsa da, herhangi bir sürprizin yaşanması halinde kurda ileri ya da geri yönlü sürprizler görülebilir.

Ekonomist Kerim Rota, 3 yeni yardımcının atanmasının ardından yapılacak ilk PPK toplantısı olması nedeniyle bir sürpriz yaşanabileceğini belirterek, özellikle Osman Cevdet Akçay'ın piyasalarda sürpriz beklentisi yarattığına işaret etti. Rota, faizlerin sürpriz bir şekilde 22.5 seviyesine yükseltilme ihtimalini belirtirken, bu durumun yaşanması halinde dolar kurunda yeniden 27 liranın altına sarkmalar görülebilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar