Dolar ve Euro’nun efendisi Remzi Özdemir şimdi ne olacağını açıkladı

Dolar ve Euro’nun efendisi Remzi Özdemir şimdi ne olacağını açıkladı
TÜİK ağustos ayı enflasyon rakamını açıkladı. TÜİK’e göre, Türkiye’de son 12 ayda fiyatlar yüzde 19,25 arttı. Bu şu anlama geliyor: Parasını Merkez Bankası’nın gösterge faizine göre mevduatta tutanlar zarar etmeye başladı

Enflasyon rakamları açıklandı. 23’üne kadar kabus görülecek

Merkez Bankası’nın gösterge faizi yüzde 19. TÜİK’in 12 aylık enflasyon verisi ise yüzde 19,25 oldu. Stopaj ve vergileri düşmeden bile parasını bankaya yatıran herkes kafadan 0.25 zarar ediyor. Stopaj ve vergiler düştükten sonra ise her yüz liranın yaklaşık 1 lirası enflasyon karşısında eriyor ve ay sonu faize rağmen para değer yitiriyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

TÜİK’in bu verisi ile Merkez Bankası çok zor bir duruma düştü. Neredeyse 23 Eylül’deki toplantıda faiz indirimine kesin gözü ile bakılan Merkez Bankası’nın işi oldukça zor. Çünkü olası bir faiz indirimi paranın yeniden dolara yönelmesine neden olacak. Türk lirasında durulması halinde paranın eridiğini görenler doğal olarak dolara yönelecek.

Bu nedenle TUİK Merkez Bankası’nın kucağına adeta pimi çekilmiş bomba bıraktı. Bir taraftan yüksek enflasyon ve negatif faiz diğer taraftan “faiz indir” diyen bir saray!

İki senaryo var:

Merkez Bankası ya sembolik de olsa 0,25 faiz indirerek Saray’ın gönlünü alacak.

Ya da paranın yeniden dövize yönelmemesi için faizi en az 19.50’ye çekecek.

RANTİYECİLER BASTIRACAK!

Son aylarda yüksek faiz nedeniyle Türkiye’ye para sokan yabancı fonlar, Merkez Bankası’nın yine bir faiz artışı için sıkıştırabilir. Bunu da yapabileceği tek yol “Türkiye’den giderim” demek. Yani fiyatına bakmadan dolarını alıp gitmesi. Nitekim 8.267 TL’ye kadar gerileyen dolar, 8.315 TL’nin üzerine çıktı.

Şimdi Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu için uykusuz geceler başladı.

İlgili Haberler