'Domates Diplomasisi'

Türkiye'den ithalatı "domates ticareti" diye nitelendiren Putin'i hizaya getirmek önemli. Onlarca milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Ancak aynı Putin "tarım ürünlerine koyduğumuz engelleri kaldırdık" açıklamasını yaptı. Demek ki Türk-Rus ilişkilerinin sembolü artık domates. Ne tesadüf, ucuzluğuyla öne çıkan A 101'de dün domatesin kilosu tam 5.45 liraydı. Birileri ambargonun kalkacağı mesajını önceden haber aldı galiba. Çözemediğim konu fiyatların bu kadar fazla zıplatılması. Enerji hatları, petrol ve doğal gaz Ayşe Teyze'nin ilgisini domates kadar çekmiyor demek ki.

Batı medyasına göre İstanbul'daki "Enerji Zirvesi" ilgi görmedi. Sebebi, en büyük tüketicilerin yani Çin ve Hindistan'ın Doğu'da olması. Düz mantıkla bakarsanız bu gerçek. Devletlerin tüccar zihniyetiyle hareket etmesi de şart. Bu konuda İran ve Ürdün lider. Allah için müthiş öngörülerde bulunup sıkı pazarlık yapıyorlar. Onlardan alacağımız epey ders var.

En yorgunlar

İmzaların atıldığı törenden bazı gözlemler yaptım. Rusya Dışişleri Bakanı'nın ayak ayak üstüne atışı, konuyla ilgisiz bir ismi çağrıştırdı; Sergen Yalçın. Hem de lideri Putin'in gözleri önünde. Arada uyuyanları fark ettim. Bunlardan biri Enerji Bakanı Berat Albayrak'tı. Zaman zaman göz kapaklarını açık tutmayı başaramadı. Diğer uykucu ise Lavrov'du. Demek ki Suriye başta ağır müzakereler yorgun düşürmüştü.

Zirveyi domatesle sembolleştirirken bir Moskova anımı aktarmak istiyorum. Yıl 1989. Demirperde henüz yıkılmamıştı. Şehri geziyorum. Kuyruklar dikkatimi çekti. Nerede sebze-meyve satılıyorsa insanlar sırada. Bir AVM'nin içinden yaşlı bir kadının çıktığını gördüm. Elinde kocaman bir hıyar vardı. En az 2 kilo. Elleriyle yakalamış hızla gidiyordu. Bugün, Rusya Federasyonu'nun neresine giderseniz gidin sembol domates dahil bütün sebze meyveleri kuyruğa girmeden alabiliyorsunuz. Çünkü "enerji imparatorluğunun" üstünde yaşar hale geldiler. Yükselen etiketler de, yakında Antalya ve çevresinden gelecek ürünlerle eski haline iner. Kimi döviz getiren-kimi götüren Rus turistleri yeniden güneş turizminde görürüz. Yani eski tas eski hamam olur.

Gün geçmiyor

Tarafsız Bölge'de Galip Ensarioğlu'nun havalı tavrına takıldım. Diyarbakır-Dicle'de Ak Parti İlçe Başkanı'na suikast haberini alınca havası bir anda değişti. Deryan Aktert sahibi olduğu benzin istasyonu basılarak katledilmişti. Van-Özalp'te yine bir partilinin öldürülüşünün üstünden 24 saat bile geçmemişti. Peşinden Beytüşşebap'ta katledilen köy korucusunu kaybettiklerimizin listesine ekledik.

PKK'nın hedefi devlet. Her türlü yol ve silahla saldırıyorlar. Acının ölçüsü olmaz ama en fazla koruculara üzülüyorum. Asgari ücrete hedef oldular. Üstelik az daha silahları alınıp kaderlerine terk ediliyorlardı. Bu işi kotarmaya niyetlenenlerin bir bölümünün Ak Parti içinde olduğunu görmekteyiz. Üstelik hükümette olanlar bile mevcut!

Dönenler makbul

Taraf kökenli Melih Altınok atv'de Son Durum'u sunuyor. Altınok bildiğiniz gibi sinema eleştirmeniydi. Önce birkaç ekranda siyasi yorum yaptırdılar. Ardından saf değiştirdi. Bugün geldiği noktayı anlatmaya gerek yok. Bu tür yer değiştirenler baş tacı. Altınok'un sunumu felaket. Uzaklaştılar'a "Uzaklaştırıldılar" diyebiliyor. Ekleri hatalı. Vurgulamaları facia. Kanalına hayırlı olsun.

Hep arızalıları yazdım. Bu kez birkaç iyiden söz edeyim. CNNTÜRK'ün Başak Şengül'ü mükemmel. Yine aynı ekrandan Burak Torun ideal. Son haberlerde beğendiğim isim.

Çakıştırmayın

Bilgi yarışmalarını, evlilik programı gibi üst üste bindirmenin anlamı ne? Meraklılara mecburi tercih yaptırmanın kime faydası var? Günden vaz geçtim hiç olmazsa saatlerini ayırın. Favorim hep "Kim Milyoner Olmak İster". Dostum ve arkadaşım Kenan Işık'la başlayan tutkum değişmedi. Selçuk Yöntem, onun kadar başarılı. Oyunculuktan gelmesi, ideal ses tonu avantajı. İlginç soruları bulup çıkaran ekip mükemmel. Ayrıca "kıl yarışmacıların şişmesi"ni görmek egomu ayağa kaldırıyor. Bilmişlikle ukalalığı harmanlayanların gidişini izlemek hoşuma gidiyor. Bu da benim zaafım!

Yazarın Diğer Yazıları