Dört beslenme efsanesi boş çıktı

Dört beslenme efsanesi boş çıktı
Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri’nden çarpıcı araştırma Bir sabah uyandığınızda kahvenin sağlığınıza çok yararlı olduğunu okurken, üzerinden çok geçmeden kahvenin sağlığınız üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu duyuyorsunuz.

Bu bilgiler o kadar hızlı yayılıyor ki, tüketiciler de ne yapacaklarını şaşırıyor. Ürün veya yemeklerin paketlenmeleri sırasında üzerlerine yazılan ’organik’, ’doğal’veya ’light’gibi özel seçilmiş kelimeler, tüketiciye çok sağlıklı ve besleyici bir ürün aldığı hissini veriyor

Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri ile Psikoloji Anabilim Dalı’nın yaptığı araştırma ise; bu savunulan bilgi ve yönergelerin doğruyu maalesef yansıtmadığını bildiriyor. Sabah’tan Selahattin dönmez, o dört büyük efsaneyi ve bu efsaneler hakkındaki gerçeklerin ne olduğunu açıkladı.

* DETOKS VÜCUDUMUZU TOKSİNLERDEN ARINDIRIYOR: İddialara göre detoks; vücudu toksinlerden arındırma ve kilo verme amacıyla yapılan, sağlıklı olduğu savunulan ve kısa bir süre içinde büyük değişimler vâdeden bir yöntem. Ünlüler ile pazarlanan detoks diyetlerinin içeriğini analiz eden Harvard Tıp Fakültesi; detoksun, vücudu enerjisiz bırakarak metabolizmayı yavaşlattığını belirtiyor. Bütün günün meyve ve sebzelerden yapılan sıvı diyetle geçirilmesinin kilo vermeyi sağladığı ancak verilen kilonun çoğunun su olduğu, bağ dokularının kaybolarak vücutta sarkmalara yol açacağı ve selülitleri artıracağı vurgulanıyor. “Vücudumuzun toksinlerden arınması için bu şekilde detoks programlarına ihtiyaç yoktur” diyen Harvard bilimadamları, organlarımızın ve bağışıklık sistemimizin toksinleri atmakta zaten başarılı olduğunu, sağlıklı beslenmeden uzaklaşmamak gerektiğini belirtiyorlar. Sadece sıvı diyeti veya çiğ meyve-sebze diyeti ile detoks yapmaktansa; besleyici besinlerin belli porsiyonlar ölçüsünde tüketilmesinin en doğru seçim olduğunun altını çiziyorlar.

* DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ İLE DAHA ÇOK KİLO VERİLİR: ’Karbonhidratlar en büyük düşmanımızdır’cümlesine internetteki yazılarda sıkça rastlamak mümkün. Düşük karbonhidrat diyetlerinden bahsedenler; bütün karbonhidratların bizi şişmanlattığını ve onları diyetimizden çıkardığımızda kilo vereceğimizi savunuyor. Karbonhidratın olmadığı bir ortamda, vücudun enerji olarak yağ kullandığını ve zayıfladığımızı öne sürüyorlar. Karbonhidratları diyetinizden kaldırdığınızda; birkaç kilo vereceğiniz doğru olsa da karbonhidrat yemeğe başladığınızda, verdiğiniz bütün kiloları veya daha fazlasını geri alma ihtimalinizin çok yüksek. Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları, vücudun bir numaralı enerji kaynağı olan karbonhidratın; böbrek, kalp ve hücre sistemleri için doğru miktarda alınmasını tavsiye ediyorlar. Hatta karbonhidratları doğru miktarda almanın kalıcı kilo vermede etkili olduğunu da söylüyorlar. Gün içinde ana öğünlerde üç dilim tam tahıllı ekmek ve ara öğünde ise en az iki porsiyon meyve yemenin şart olduğunu belirtiyorlar.

* ZAYIFLAMAK İSTEYENLER GLUTEN YEMESİN: Gluten; buğday, çavdar ve arpa içinde bulunan bir proteindir. Glutenin kendisi çok besleyici özelliklere sahip olmasa da, içinde bulunduğu tahıllı yiyecekler, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Gluten içeren yiyecekleri sadece Çölyak hastaları tüketmemelidir. Sağlığa zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Harvardlı bilimadamları, gluten ile kilo alma arasında bir bağlantının olmadığını, zayıflamak için glutensiz ürünleri yemenin üstünlüğünün olmadığını söylüyorlar.

* MEYVELERİN İÇİNDE ÇOK FAZLA ŞEKER VAR: Meyvelerin içinde çok miktarda doğal şeker vardır ve bu nedenle birçok insan kilolarından kurtulmak için neredeyse meyve yemez. Fakat bilimsel değerlendirmeler, meyveden aldığımız şekerlerin; hamurlu tatlılar, patates püresi ve çok pişmiş makarnalardan aldığımız şekere göre bağırsaklarımız tarafından çok daha yavaş emildiğini, kan şekerini hızlı yükseltmediğini ve de yağlanmaya neden olmadığını gösteriyor. Meyvelerin vitamin ve minerallerle dolu olması bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemi için, günde en az iki-üç porsiyon meyve tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.