Kredi kartı sahipleri hayrete düştü: Kart kullanan herkesten günler sonra bu para kesilecek!

Kredi kartı sahipleri hayrete düştü: Kart kullanan herkesten günler sonra bu para kesilecek!
4 PPK üst üste artırıma giderek politika faizlerini yüzde 30'a çıkaran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yapılan yeni açıklamalar ile 26 Ekim'de yeniden faizleri yükselteceğinin mesajını verdi. Dünyaca ünlü banka Morgan Stanley, alınacak yeni faiz kararını şimdiden duyururken, bu adımın atılması halinde kredi kartı borcu olanları kötü günler bekliyor.

Türkiye'de yasalara göre kredi kartı faizleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği politika faizine göre düzenleniyor. Bankalar, bireysel ve ticari müşterilerine yönelik kredili ürünlerde istedikleri oranı belirleyebiliyor olsa da, kredili mevduat hesapları (KMH) ve kredi kartı faizleri politika faizlerinin üzerine çekilemiyor.

KREDİ KARTI BORCU OLAN HERKES ÖDEMEK ZORUNDA

Türkiye'de yıllardır yürütülen para politikasına rehberlik eden "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi Türk ekonomisine büyük zararlar verse de, uzmanlara göre bu uygulamanın vatandaşa tek getirisi kredi kartları ile alışveriş yapmanın cazip hale gelmesiydi.

Yüksek enflasyon ve düşük maaş sarmalına düşen milyonlarca vatandaş, Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 8.5 seviyesinde tutması nedeniyle yüzde 1.36 olarak belirlenen kredi kartı akdi faiz oranı sayesinde günü kurtarabilecek harcamaları kredi kartları ile gerçekleştirirken, borçları ise ilerleyen tarihlere düşük faizler ile erteleyebiliyordu.

HAZİRAN'DAN KASIM'A 3 KAT ARTMIŞ OLACAK

4 PPK toplantısı üst üste faiz artıran ve politika faizlerini yüzde 30'a yükselten TCMB, kredi kartı faizlerinin de kısa sürede ikiye katlanmasına neden oldu. Son olarak 21 Eylül'de alınan 500 baz puanlık faiz artırım kararı, 1 Ekim itibarıyla kredi kartı kullanıcılarına yansıtılırken, yüklü kart borcu olan vatandaşlar çok kısa sürede ödeyecekleri tutarın üçe katlanması karşısında hayrete düştü.

Haziran ayında açıklanan karar öncesinde 1.36 olan akdi faiz oranının, Kasım ayıyla birlikte 3.71'e çıkması bekleniyor.

kart-1.jpg

1 KASIM'DAN İTİBAREN KART EKSTRELERİNE YANSIYACAK

Meclis'in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştiren Hafize Gaye Erkan, sıkı para politikalarının sürdürüleceğini belirterek piyasalara yeni artırım kararları için yeşil ışık yaktı.

Bu açıklamaların ardından Türkiye'ye yönelik bir rapor yayımlayan dünyaca ünlü banka Morgan Stanley, 26 Ekim'de geçtiğimiz toplantı ile aynı şekilde 500 baz puanlık faiz artırımı beklediğini belirtti. Piyasalardaki ortak beklenti de bu yönde gerçekleşirken, yapılacak PPK'dan bu sonucun çıkması halinde kredi kartı faizleri 1 Kasım itibarıyla yüzde 3.71'e çıkarken, hesapta bakiye bulunmaması halinde tercih edilen KMH faizleri ise yüzde 4.47 olarak güncellenecek.

KREDİ KARTINDAN NAKİT ÇEKMEK İMKANSIZ HALE GELİYOR!

Ekonomide fiyat istikrarı sağlanması ve enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımların yanı sıra kredili ürün kullanımında da büyük bir daralma hedefleyen yeni ekonomi yönetimi, nakit avans çekimleri için yeni sınırlamalar hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda birçok banka, mevcut kart limitlerini büyük oranda düşürüp, taksitli nakit avans hizmetine son verdiğini duyurmuştu.

Tepkilerin ardından eski uygulamaya kısmen dönülmesine karşın, taksitli nakit avanslarında birçok banka en uzun vadeyi 6 ay olarak belirlemişti. Faiz oranlarında yapılan değişiklikler, kararı takip eden ayın ilk günü itibarıyla geçerli olurken, geçmiş aylarda ihtiyaç kredililerine göre çok daha cazip olan nakit avans kullanmak vatandaşa sağladığı cazip avantajını büyük ölçüde kaybedecek.

ASGARİ ÖDEME TUTARINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Kredi kartı kullanımını kısıtlamak için hayata geçirilmesi planlanan yeni hamlelerden birinin de asgari ödeme planı üzerindeki değişiklik olduğu iddia edilirken, halihazırda 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20 olan oran, 25 bin TL ve üzeri limitli kartlar için yüzde 40 olarak uygulanıyor.

Değişen faiz oranlarıyla birlikte, kesilen ekstrelerin tutarı artarken, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarını üç dönem üst üste zamanında yatırmayan müşterilerin kartları kullanıma kapatılacak.

Asgari tutarın 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde ise bankalar, tercihlerine göre müşterilerin kredi kartlarını nakit avans kullanımına kapatabiliyor.

Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte limit fark etmeksizin kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarının yüzde 35'e yükseltileceği iddia edilirken, halk arasında 'karta takla attırmak' denilen uygulama, bu değişikliğin yapılması halinde çok daha zor bir hale gelecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar