Dövme yaptırırken hastalık kapmayın

Dövme yaptırırken hastalık kapmayın
Dövme yaptırayım derken bulaşıcı hastalık kapmayın

Dr. Fügen Çekin, "Steril olmayan, kirli iğnelerin kullanımıyla, hepatit, HIV, herpes enfeksiyonu, hatta AİDS virüsü bile bulaşabilir. Dövme malzemelerini mutlaka araştırın" dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, özellikle gençlerin rağbet gösterdiği dövmenin yapılmasından çok silinmesinin zor olduğunu söyledi. Çekin, "Steril olmayan, kirli iğnelerin kullanımıyla, hepatit, HIV, herpes enfeksiyonu, hatta AİDS virüsü bile bulaşabilir. Dövme yaptırırken sertifikalı, bu işin eğitimini almış, deneyimli, steril mekanları tercih edin. Dövme malzemelerini mutlaka araştırın. Vücudunuza girecek ve ömür boyu onunla yaşayacağınız kimyasalların farkında olun" dedi.

Verde Sağlıklı Yaşam Enstitüsü'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, dövmelerin ileride pişmanlıklara yol açabileceğini söyledi. Dövmenin geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde uygulandığını belirten Çekin, özellikle yaz mevsiminde dövme yaptırılmasında artış gözlenirken, uygulayanların da uygulatanların da sağlık açısından bir takım taramalardan geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hijyenik şartlarda çalışılmayan yerlerde yapılan dövmelerin ve kalıcı makyajın ciltte bir takım sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini ifade eden Dr. Çekin, şöyle konuştu: "Dövmeler iğne ile deri altına yapılan boya enjeksiyonu. Kalıcı makyaj da bir çeşit dövmedir. Sadece kullanılan boyalar farklıdır. Dövme boyalarına karşı gelişen alerjik reaksiyonlar çok sık görülebiliyor. Boyaya bağlı reaksiyonlar dövme yapımından hemen sonra olabildiği gibi yıllar içinde de gelişebiliyor. Günümüzde dövmeler yapılırken metal tuzlar (oksitler, sülfitler) ve uygulamanın tutması için plastik bileşiklerden organik boyalardan oluşan karışımlar kullanılabilmektedir. Avrupa Birliği'nin risk değerlendirilmesinde Avrupa ülkelerinde kullanılan boyaların kozmetik kullanım için onay almadığı veya bir kısmının kanserojen olabileceği belirtilmektedir."

Dövmeyle geçebilen hastalıkları sıralayan Çekin, "Steril olmayan, kirli iğnelerin kullanımıyla, Hepatit, HIV, Herpes Enfeksiyonu, hatta AİDS virüsü bile bulaşabilir. Dövme yaptırırken sertifikalı, bu işin eğitimini almış, deneyimli, steril mekanları tercih edin. Dövme malzemelerini mutlaka araştırın. Vücudunuza girecek ve ömür boyu onunla yaşayacağınız kimyasalların farkında olun" diye konuştu.
Kronik alerjik hastalığı, sedef hastalığı, ya da herhangi bir deri hastalığı olanlara dövmeyi kesinlikle önermediklerini kaydeden Çekin, vücudunda yara izi, ben ve bir takım izleri kapattırmak için dövme yaptırılmasını da onaylamadıklarını, bende oluşabilecek herhangi bir değişikliği dövmenin kapatmasından dolayı, takibinin yapılamadığını söyledi.
Dünyanın her yerinde dövme sildirmenin, yaptırmaktan çok daha maliyetli olduğuna dikkati çeken Uzman DR. Çekin, "Dövme bir iddia ve kendini gösterme yöntemi. Ancak hem özel hem de iş hayatı nedeniyle, pişman olup sildirmek isteyenler olabiliyor. Dövme yapılırken ya da silinirken izler oluşabilir. Kalıcı makyaj boyaları zaman içinde silinebilmekte ya da renk değiştirebilmektedir. Özellikle kaş kontur boyaları silinmesi sırasında kalıcı kaş dökülmeleri görülebilmekte" ifadelerini kullandı.