Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Dualarımız 'Büyük Usta'ya

Türk tiyatrosuna adını ince esprileri ve kaliteli mizah anlayışıyla yazdıran önemli bir usta Nejat Uygur. Hatta bu yıl sanatçının adı Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen geleneksel “Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali”nde Orhan Gencebay ve Haldun Dormen ile birlikte Kemer’in cadde ve sokaklarına verildi.
Öğretmen bir anne ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, doğma büyüme Üsküdarlı tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş. Tiyatroya profesyonel anlamda 1949’da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım atmış. Hatta bir demecinde, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtmiş, askere gittiğinde ise “Arkadaşlarımı çok güldürürdüm. Giderek insanların yüzünü güldürmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten” diyerek tiyatroyu içten içe ne kadar çok sevdiğini ve bu tutkuyla yaşadığını da her fırsatta izleyicisine yansıtmış usta bir aktör.
13 yıl boyunca Anadolu turneleriyle tiyatro sanatını tüm insanlara sevdirmeyi hedeflemiş ve bunu başarmış bir sanat emekçisi. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen “Devlet Sanatçısı” unvanını almış olan usta aktör, 2007’de Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü”, 2006’da Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü olan “En İyi Tiyatro Oyuncusu”, 1999’da 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülü olan “Belkıs Dilligil Onur Ödülü’ne hak kazanmış.
Oyunculuğunun yanı sıra, dizi ve filmleri de olan ustanın çalışmalarından bazıları şöyle :
Diziler: “Zamsalak”, “Hastane mi, kestane mi?”, “Minti-Minti”, “Hanedan Miğferine Çiçek Eken Asker”, “Cibali Karakolu”, “Kaynanatör”, “Alo Orası Tımarhane mi” 
Filmler: 2007’de “Beyaz Melek”, 2004’te “Vizontele Tuuba”, 1974’te “Cafer’in Nargilesi”.
Büyük Usta şimdi ise, 2007 yılından bu yana sol tarafı felç, yatağa bağımlı olarak yaşıyor ve konuşamıyor. Hafta içerisinde bir açıklama yapan ustanın saygıdeğer eşi Necla Uygur hanımefendi, “Nejat için dua bekliyorum. İleriye dönük hiçbir planım yok. Tüm gücümü eşim Nejat Uygur’un iyileşmesi için harcayacağım. Sağlık durumu pek iç açıcı değil. Hiç konuşamıyor. Yatağa bağlı ve mama ile beslenerek yaşıyor” diyerek herkesten dualarını esirgememesini istedi.
Çocukluğumdan beri özel tiyatro zevkimi besleyen, terbiye sınırlarını hiç aşmadan kaliteli espri anlayışıyla izleyicisini güldüren ve izlemekten keyif aldığım usta oyuncuya ben de köşem aracılığıyla acil şifalar diliyor ve “Tüm dualarımız seninle büyük usta” diyorum.

***

Yaza Merhaba
Açıkhava Müze Konseri
Ankara Devlet Opera ve Balesi Açıkhava konserleriyle Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Sanatı yurdun dört bir tarafında sanatseverlerle buluşturan ADOB, 11 Temmuz 2012 Çarşamba akşamı Ankara Etnografya Müzesi bahçesinde “Yaza Merhaba”  konserleri kapsamında izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı.
Genç opera sanatçıları soprano Burcu Soysev, Aslı Akar Sesal, Mezzosoprano Zeynep Pınar Çakıt, Aslıhan Yıldırım, Tenor Oğuz Sırmalı, Emrah Sözer, Bariton Umut Kasman, Bas Özgür Savaş Gençtürk tarafından gerçekleştirildi. Genç solistlere ise Lyubomira Aleksandrova şefliğindeki oda korosu ve piyanist Derya Yılmaz eşlik etti. Özellikle de geceye girişlerin ücretsiz olduğu konserde izleyicinin ilgisi büyüktü. Sevilen ve beğenilen koro eserlerinden oluşan özel bir repertuarın sunulduğu konser beğeniyle izlendi.

Yazarın Diğer Yazıları