Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Tahran’da binlerce kişi sokaklara çıktı

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Tahran’da binlerce kişi sokaklara çıktı
İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta hayatını kaybettiği saldırı sonrası İran’da binlerce kişi sokaklara çıkarak ‘İntikam’ sloganları attı. ABD ordu ve istihbarat kaynaklarında ise Süleymani’nin öldürülmesi sonrası İran’ın yapacağı olası misillemeler konusunda belirsizlik hakim.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD askerileri tarafından öldürülmesi sonrası İran cephesinde tansiyon giderek yükseliyor. Süleymani’nin öldüğünün haberi geldikten sonra binlerce İranlı Tahran sokaklarında ‘İntikam’ sloganları attı. Öte yandan ABD cephesinde ise belirsizlik yaşanıyor. ABD ordusu kaynakları İran kuvvetlerine yönelik yeni bir operasyon yapılmasının beklenmediğini belirtirken, saldırı sonrası İran’ın balistik füzelerinin hazır olduğunu belirtiyor.

20200104-2-40161757-50916990-web.jpg

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani, Irak’ın Başkenti Bağdat’ta ABD askerilerinin silahlı insansız hava aracı ile yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. İran rejiminin en güçlü 3. Adamı olarak bilinen Süleymani’nin hayatını kaybetmesi sonrası Orta Doğu’da tansiyon bir anda yükseldi. İran cephesinde ‘İntikam’ sesleri yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump ise saldırıyı ‘Savaşı önlemek’ için gerçekleştirdikleri iddia etti.

20200104-2-40161757-50917002-web.jpg

TAHRAN’DA BİNLERCE KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Kasım Süleymani’nin hayatını kaybetmesi sonrası İran’ın başkenti Tahran’da binlerce kişi sokaklara çıktı. Reuters’in haberine göre, Tahran sokaklarına İran bayrakları ve Kasım Süleymani’nin fotoğrafları ile çıkan binlerce kişi, ABD karşı sloganlar atarak, ABD’ye saldırının karşılığının verileceğini belirttiler. Tahran’daki protestolarda en çok ‘Ben Süleymaniyim’ sloganlarının atıldığı öğrenildi.

Pek çok İranlı Kasım Süleymani’nin ülkeleri için öldüğünü ve her zaman kalplerinde yaşayacağını belirtti.

20200104-2-40161757-50917007-web.jpg

KIRMIZI BAYRAK ÇEKTİLER

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, ABD’nin Irak´ın başkenti Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürülmesinin ardından İran’ın Kum şehrinde bulunan Cemkeran Camii’nin kubbesine ‘alınacak intikamı’ temsil eden kırmızı bayrak çekildi.

ABD’DE BELİRSİZLİK HAKİM

Kasım Süleymani’nin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında ABD cephesinden ise yeni bilgiler geliyor. ABD ordusuna yakın kaynaklar, İran’dan bir misilleme gelmemesi durumunda ABD’den yeni bir saldırının beklenmediğini belirtiyor.

CNN Internatioal’ın geçtiği bilgilere göre, ABD istihbarat birimlerinde İran’ın yapacağı olası hamleler konusunda bir belirsizlik olduğu öğrenildi. ABD’li yetkililer, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası İran’daki balistik füzelerin olası bir operasyona karşı hazır duruma getirildiğini vurguladı. Öte yandan, ABD’li yetkililer, İran’dan nasıl bir misilleme geleceği ya da bir operasyon olup olmayacağı konusundaki belirsizliklerin sürdüğünün altını çiziyor. Ordu kaynakları ayrıca İran’ın olası bir operasyonuna karşı hazır olduklarını da sözlerine ekledi.