Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Dumas’ın ölümsüz eseri yeniden sahnede...

Alexander Dumas’ın konusu 16.yy Fransa’sında geçen aynı adlı eserinden bale sahnesine taşınan dünyaca ünlü besteci Guiseppe Verdi’nin müzikleriyle beslenen ve klasikler arasında yerini alan ölümsüz eseri  “Üç Silahşörler”  12 yıl gibi uzun bir aradan sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) sanatçıları tarafından tekrar izleyicinin beğenisine sunuldu. Geçtiğimiz haftalarda prömiyer yapan eserin senaryo ve koreografisi 12 yıl önce başrolü üstlenen ADOB Başkoreografı Armağan Davran ile bale başöğretmeni Volkan Ersoy tarafından hazırlandı.
Eserin müzik düzenlemelerini aynı zamanda orkestrayı da yöneten şef Bujor Honic yapmış. Dekor düzeni Nihat Kahraman’a ve dönemi çok iyi yansıtan kostümler ise Nursun Ünlü’ye ait. Işık düzeni, seyircinin bir çok eserinden tanıdığı Fuat Gök’ün imzasını taşıyor.
Estetik, teknik ve artistiğin bir de böylesi güçlü ve dönemini en iyi anlatan metinlerle buluştuğu bale sanatı böylece seyircisinden de hak ettiği alkışı da alıyor.
İlk olarak 8 Ocak 1998 tarihinde bale sahnesinde Ankara seyircisiyle buluşan eser o dönem neredeyse tüm temsillerini kapalı gişe oynamış. Şimdi de aynı ilgi ve alakanın çok yoğun olduğu eser güçlü prodüksiyonuyla gerçekten görülmeye değer ve bu turda da kapalı gişe oynayacağı kesin.
Tarihsel romanları ve dönemini anlatan oyunlarıyla ünlenen Alexander Dumas’ın yükselişinde  “Üç Silahşörler”  adlı eserin oldukça önemli bir yeri  var... Yazarını unutulmazlar arasına taşıyan eserin konusu 16.yüzyıl Fransa’sında geçiyor.
Fransa’nın Meung kasabası öyle bir yer ki; bir günü dahi kavgasız gürültüsüz geçirmek mümkün değil. Herkesin birbiriyle kavgası sürüp giderken bir tek kardinalin adamlarından herkes çekinir. Şen Değirmenci Hanı yakınında yeni bir vukuat olduğunu öğrenen kasaba halkı hemen oraya akın ederler. Buradaki kavgaya çocukluktan yeni çıkmış genç Dartagnan’ın sebep olduğu anlaşılır. Babasının yaşlanmış ve görünüşü oldukça komik bir at, uzun bir kılıç eline de bir mektup tutuşturarak yeni bir hayat kurması için kasabaya yolladığı Dartagnan mektubunu Mr.Treville’e verir. Krallık muhafız birliği silahşörlerinden Athos, Porthos ve Aramis’e genç, ateşli ve romantik Dartagnan’ın da katılmasıyla kardinalin adamları için zor günler başlar. Gözü pek şövalyeler bundan böyle kral, kraliçe ve gönül verdikleri genç kızlar için kılıçlarını konuşturacak, güçlerini sergileyeceklerdir. Cesaretin, onurun ve sadakatin önemini herkese göstermeye yemin ederler. Böylesi güzel bir metni, güçlü koreografiyi ve devlet balesinin başarılı dansçılarını izleyip rüya gibi bir akşam geçinmek istiyorsanız Üç Silahşörler’i kaçırmayınız. Bu ay içerisinde eserin 15 Nisan Perşembe ve 29 Nisan Perşembe olmak üzere iki temsili var. İyi seyirler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları