Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

"Dün gece yolda giderken çok komik bir şey oldu"

Bir Broadway Müzikali
“Dün gece yolda giderken çok komik bir şey oldu”

“Dün gece yolda giderken çok komik bir şey oldu”  isimli oyun ADT Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde 22 Ekim Cuma akşamı prömiyer yaptı. Eseri, İDT oyuncularından bir çok ödüle sahip konuk rejisör Celal Kadri Kınoğlu sahneye koydu.
Eser, Roma dönemine ait bir müzikal komedi. Dünyaca tanınan ve ses getiren müzikali Larry Gelbert ve Bert Shevelove yazmış. Müzikleri ise besteci Stephen Sondheim’e ait. Müzikalin ilk sahnelenişi ise 8 Mayıs 1962’de  “At the Alvin Theatre, Newyork” ta seslendirilmiş ve çok ödüllü. Eser, usta tiyatro sanatçısı Haldun Dormen’in çevirisi ile dilimize kazandırılmış.
Oyunun konusu ve karakterlerden bahsetmek gerekirse; Gençlerin aşkı ve bir kölenin özgürlüğü uğruna çığırından çıkan insanlar... Şarkılar, danslar, müthiş bir komedi. Klasik bir Broadway müzikali.
Pısırık, hor görülen, Antik Yunandan beri dominant eşlerin baskısı altında ezilmeye mahkum, iktidarı elinden alınmış koca SENEX (Nejat Armutçu), savaş meydanlarında büyüyen, ve terle yoğrulmuş, Spartaküs efsanesi yaratabilecek kadar acılar çekmiş kaptan MILES GLORIOSES (Ahmet Erkut), romantik, aşkı uğruna her fedakarlığı göze alan, asil, bahtsız genç erkek HERO (Kutay Sungar), evliliği boyunca mutsuz olan, talihsiz, hırçın, azgın kadın DOMINIA (Zerrin Epikmen), bir nebze güzellik bulabilmek uğruna dünyayı karış karış gezen ve Roma’nın bu güzide sokağına sığınarak kendini birkaç güzelle avutan, duygusal muhabbet tellalı MARCUS LYCUS (Can Öztopçu), talihsiz bakire, zarif ve tatlı olmak dışında hiçbir şey öğretilmemiş, saf genç kız PHILIA (Sinem İslamoğlu), efendilerini mutlu etmek için uğraşan ama olayların akışına engel olamayan köle HYSTERIUM (Ahmet B. Bacınoğlu), korsanlar tarafından kaçırılan çocuklarını 20 yıldır dünyayı dolaşarak arayan, acılı baba ERONIUS (Güven Besimoğlu), özgürlüğünü elde edebilmek için her türlü numarayı hazırlayan düşük karakterli sefil köle PSEUDOLOS (Levent Çelmen).
Ve tabii köleler, fahişeler, savaşçılar, Romalılar, bir tragedya, komedya için her şey hazır. Reji: Celal Kadri Kınoğlu, Reji Asistanı: Özlem Gündoğdu, Reji Asistanı: Miraç Elligram, Müzik: Kemal Günüç, Kostüm: Sevgi Türkoğlu, Işık: Yakup Çartık, Dekor: Hakan Dündar, Koreograf: Gizem Erden.
Kendisiyle sohbet ettiğim Yönetmen Celal Kınoğlu, bakın müzikal için neler söyledi; “ADT Müdürlüğü’nden teklif geldiğinde çok heyecanlandım. Dünyaca tanınmış ve bir çok ülkede sahnelenmiş bir Broadway müzikaliydi. Teklifi kabul ettim. Haldun Dormen’le de oyun üzerine çalışmalar yaptık. Müziklerin orijinal soundlarını kendisinden aldım ve dinledim. Heyecanımın yanı sıra korkum arttı. Ardından ABD’den notalar geldi ve çalışma sürecimiz başladı. Yüküm hafifledi çünkü Devlet Tiyatrosu’nun çok başarılı, birinci sınıf aktör ve aktrisleri eşlik ediyor. Hepsi profesyonel orkestralarda çalan usta müzisyenlerle çalışıyoruz. Oyuncularımızla birlikte yeni bir ufka doğru yola çıktık. Dünyaca ünlü bu müzikali bir de Türk sanatçılarının yorumuyla izleyin. Dans, müzik ’Oyunumuz komik’ hepsi burada...”  Orkestrayı sanat camiasınca çok iyi tanınan, başarılı müzisyen, besteci, Ankara Kent Orkestrası’nın şefi Kemal Günüç yönetiyor. Günüç müzikal üzerine bakın neler söyledi;  “Bir kere tanınmış bir müzikal ve notalar hata affetmez. Ayrıca çok ödüllü, hep yüksek icralarla sunulmuş. Biz de aynı performansı orkestramızla sunmaya çalışıyoruz. Üstelik müzikal yönetmek çok ayrıcalıklı, keyifli bir iş. Metinle beraber müzik de devam eder ve tekrar metne döner, hiç kopmaz. İçinde bir çok farklı vurgu, nüans var. Aşk, heyecan. Tabii aslına sadık kalarak bazı bölümleri sadece kısalttık, çünkü bunlar artık herkesçe bilinen müzikaller. Sözleşme gereği asla değiştirilemez. Biz çok keyif alıyoruz” .
Haydi o zaman güzel komik bir akşamı paylaşmaya ne dersiniz? İyi seyirler...

Yazarın Diğer Yazıları