Dünya Etiyopyalı Feyisa Lilesa'yı konuşuyor

Dünya Etiyopyalı Feyisa Lilesa'yı konuşuyor
Rio 2016 Olimpiyat Oyunları erkekler maratonda gümüş madalya kazanan Etiyopyalı Feyisa Lilesa'nın, finiş çizgisinde yaptığı hareket dünyada günün konusu oldu.

Brezilya’da düzenlenen Rio 2016 Olimpiyat Oyunları barındırdığı pek çok hikaye ile sona erdi. Usain Bolt, Michael Phelps ve Simone Biles kazandıkları madalyalarla tarih yazarlarken, Feyisa Lilesa’nın hareketi hepsinin önüne geçti.

Rio 2016 Olimpiyat Oyunları erkekler maratonda gümüş madalya kazanan Etiyopyalı atlet Feyisa Lilesa, finiş çizgisinde yaptığı hareketle dünya gündemine oturdu. Usain Bolt, Michael Phelps ve Simone Biles’ın isimlerini tarihe altın harflerle kazıdıkları Olimpiyat Oyunları’nın son gününe, Lilesa’nın protestosu damga vurdu.

Ülkesi Etiyopya’da yaşanan ölümler nedeniyle hükümeti protesto eden Etiyopyalı atlet, ellerini havada çapraz bir şekilde birleştirerek tepkisini ortaya koydu. Yarışın tamamlanmasının ardından basın mensuplarına bu hareketi hakkında bilgi veren Lilesa, “Ülkem Etiyopya’da son zamanlarda devlet şiddetine maruz kalan Oromo kabilesine dikkat çekmek için bu protestoyu gerçekleştirdim” dedi.

“HÜKÜMET BENİ ÖLDÜRECEK”

Etiyopya’da yaklaşık 25 milyon nüfusu bulunan Oromo kabilesinin bir üyesi olan Lilesa, başka bir ülkede yaşamak istediğini belirterek şunları söyledi:

“Son dokuz ayda binden fazla insan öldürüldü. Diğerleri de vatana ihanetle suçlanıyor. Şu anda Oromo halkı için Etiyopya’da çok tehlikeli bir durum var. Eğer Etiyopya’ya dönersem, hükümet beni öldürecek. Öldürmezlerse, belki hapishaneye koyacaklar. Başka bir ülkeye taşınarak orada yaşamak istiyorum. Etiyopya hükümeti benim halkımı öldürüyor. Her yerde bunun karşısında duracağım, Oromo benim kabilem…