Dünya olası Afrin operasyonunu konuşuyor

Dünya olası Afrin operasyonunu konuşuyor
Ankara ile Washington arasında yaşanan “sınır ordusu” sıkıntısı ve Türkiye’nin olası Afrin operasyonu yabancı medyada yoğun haber ve yorumlara konu oluyor.

Türkiye'nin Afrine operasyonu gündemin önde gelen konularından biri olmaya devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, harekatın yapılacağını kesin bir dille söylerken ABD'den operasyonun yapılmaması konusunda açıklamalar geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin Afrin'e operasyon hazırlığıyla ilgili "Türkiye'ye çağrımız böyle bir harekete geçmemeleri yönündedir" açıklamalarına tepki gösteren Başbakan Binali Yıldırım, "nasihate ihtiyacımız yok" mesajı verdi. 

Peki, dünyanın da gündemini meşgul eden olası harekatı dış basın nasıl gördü? İşte önce çıkan bazı başlıklar:

BBC NEWS: SURİYE, AFRİN’İ SALDIRAN TÜRK SAVAŞ UÇAKLARINI DÜŞÜRMEYE ‘HAZIR’

İngiliz yayın kuruluşu BBC News ise Türkiye’nin Afrin’e “olası bir saldırıya hazırlanırken Suriye, hava sahasındaki Türk uçaklarını düşürmekle tehdit etti” diyerek girdiği haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un ülkesinin bir “sınır ordusu”nu oluşturmayacağı yönündeki açıklamalarının “Afrin’in batısı ve kuzeyindeki Türk tankları ve kuvvetlerinin yığınağına son veremedi” değerlendirmesini yaptı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Rus muhataplarını Türk savaş uçaklarının herhangi bir taarruzu desteklemesine izin vermeye ikna etmek üzere” Moskova’ya gittiklerini belirten BBC, Suriye ihtilafında farklı tarafları desteklemelerine rağmen Türkiye ve Rusya’nın İdlib ve diğer üç bölgede çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasında işbirliği yaptıklarının altını çizdi.

NBC NEWS: ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YENİ BİR DİBE VURDU

NBC News, “Türkiye’nin ABD konusunda sabrı tükenirken Rusya ve İran, kucak açıyor” başlıklı geniş haberinde, analistlere dayanarak “Washington’un İslam Devleti ile savaşan milislere verdiği destek nedeniyle ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler yeni bir dibe vurdu” ifadelerini kullanıyor. 

Ankara’nın “Kürt savaşçılarını teröristler olarak gördüğünü” belirten NBC News’a göre, uzmanlar, “krizin, uzun bir süre Amerika’nın müttefiki olup NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşıp Rusya ve İran’a yönelmesiyle sonuçlanabileceği” uyarısını yapıyorlar.

THE HİLL: TÜRKİYE ABD’Yİ UYARDI

Türkiye’nin “ABD’nin Kürtlere desteğini durdurmaması durumunda Suriye’de harekete geçeceği uyarısı yaptığını” yazan The Hill, “uyarı, ABD’nin, Kürt YPG milisinin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’ne yardım edeceğini duyurmasından sonra geldiğini belirtiyor.

Türkiye’nin YPG’yi PKK’nın bir kolu olarak gördüğüne dikkat çekildikten sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Pentagon’un Türkiye’nin “kaygılarını giderme çabalarına” vurgu yapılıyor.

RUSSİA TODAY: AFRİN SAVAŞI ABD-TÜRKİYE BAĞLARI İÇİN ÖLÜM ÇANI OLABİLİR

Suriye rejimi destekçisi Rusya’nın İngilizce haber kanalı Russia Todayı ise “Afrin düğümü” nitelemesini yaptığı haberinde, “Küçük bir Kürt yerleşim bölgesi için savaş, ABD-Türkiye bağları için ölüm çanı olabilir” görüşünü öne sürdü.

RT’ye göre, “Türkiye Suriye’nin Kürtlerin elindeki bir bölge olan Afrin’e doğru daha çok kuvvet hareket ettirmeye hazırlanıyor. Birçok kişi haritada bulmakta zorlanacağı ufak yerleşim merkezi için savaş Ankara’yı NATO müttefiki ABD ile açık bir ihtilafa sürükleyebilir.”

LE FİGARO: TÜRKİYE’NİN KAZAN KALDIRMASI ABD’Yİ PLANLARI GÖZDEN GEÇİRMEYE ZORLADI

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da Washington’un Suriye ile ilgili planlarının Türkiye’yi rahatsız ettiğini belirtiyor. Gazete, “Türklerin ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Kürt sınır muhafızlarını oluşturma projesine karşı kazan kaldırması, Washington’un planlarını gözden geçirmeye mecbur etti” diye düşünüyor.

Washington için “iki adam ileri, bir adım geri”  ifadesini kullanan gazete, Pentagon’un YPG ile “sınır ordusu”nun kurulmasının söz konusu olmadığı açıklamasına dikkat çekiyor ve Washington’un “Türkiye’nin baskıları üzerine planlarının kapsamını daralttığını” söylüyor.

EL CEZİRE: SURİYE TÜRK UÇAKLARINI YOK ETMEKLE TEHDİT ETTİ

Doha merkezli El Cezire İngilizceise “Ankara ‘terörist’ olarak adlandırdığı Kürt savaşçılarını temizlemek için sınır ötesi bir askeri operasyonu başlatmaya hazırlanırken Suriye Perşembe günü topraklarına girecek herhangi bir Türk uçağını ‘yok etmek’le tehdit etti” değerlendirmesini yaptı. 

Haberde, “YPG, ABD için Suriye’de sahada tercih edilen bir askeri gücü” dedikten sonra ABD’nin “IŞİD’le savaşırken YPG’yi eğittiğini, silahlandırdığını ve donattığının” altını çizdi. El Cezire, “Kürt milislerinin Suriye topraklarının yüzde 25’e yakın kısmını kontrol ettiğine” de işaret etti. 

İlgili Haberler