Dünyada düşüyor, Türkiye'de düşmüyor

Dünyada düşüyor, Türkiye'de düşmüyor
ABD'den gelen faiz artırımı sinyaliyle spot altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda 5,5 ayın dibine indi. Ancak dolar/TL'deki rekorun denge unsuru oluşturmasıyla iç piyasalarda altın fiyatları yatay seyretmeye devam ediyor.

Uluslararası piyasalarda spot altının onsu, ABD Merkez Bankası Fed’in başkanı Janet Yellen’in konuşmasının ardından düşüşe geçti. Yellen konuşmasında Fed’in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırımına gidebileceğine dair güçlü sinyaller verdi. Bunun üzerinde dolar paritesi güçlenirken, altının ons fiyatı 1204 dolara kadar gerileyerek 5,5 ayın en düşük seviyesine indi. İç piyasalarda 24 ayar altının gram fiyatı 132 TL’ye, çeyrek altın ise 217 TL’ye satılıyor.

ALTIN İÇİN KRİTİK TARİH 20 OCAK 2017

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise altında trend dönüşümü için 20 Ocak 2017 sonrası izlenmesi gerektiğini söyledi. Enver altın fiyatlarındaki son durumu şöyle değerlendirdi:

Ons altın fiyatında son dönemde görünüm negatif ve mevcut fiyatlamalar kısa dönemde bu negatif yönde piyasa eğiliminin süreceğine işaret ediyor. Donald Trump'ın ABD Başkanı olması sonrasında, yükselişe geçen USD ve küresel tahvil faizleri, şu anda altın ve diğer alternatif enstrümanların geri planda kalmasına sebebiyet vermektedir.

YUKARI YÖNLÜ HAREKET BEKLENTİSİ

Gram altın fiyatında ise; USDTRY'nin ana yönünün yukarı olmasının yanı sıra; ons altın fiyatına yönelik projeksiyonlarımız yukarı yönlü hareket potansiyeli göstermektedir. USDTRY ve altın osn aynı anda yükseliyorsa, matematiksel olarak gram altın daha hızlı yukarı gidecektir. Bu kapsamda; 145 TL seviyesinin gram altında hedeflenebileceğini düşünüyoruz.